Πολιτική
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 09:54

Από την επικοινωνιακή διαχείριση στην απόδοση ευθυνών

Μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας, θέμα ωρών θεωρείται η παραίτηση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ενώ έπειτα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αντικαταστάθηκαν χθες οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Από την έντυπη έκδοση

Μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας, θέμα ωρών θεωρείται η παραίτηση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ενώ έπειτα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αντικαταστάθηκαν χθες οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπαρχηγός , αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος και νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας του οποίου η παραίτηση αναμένεται, όπως και οι αρχηγοί που αντικαταστάθηκαν είχαν ενημερωθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη, που ανέλαβε τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα.  

Τυπικά, η κυβέρνηση επιμένει ότι για την τραγωδία στο Μάτι και τους 90 νεκρούς -μέχρι χθες- βασικές αιτίες ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Επί της ουσίας όμως και στην προσπάθειά της να εκτονώσει την οργή της κοινής γνώμης, έχει ήδη αλλάξει γραμμή και έχει ξεκινήσει να αποδίδει ευθύνες. 

«Οφείλουμε μια συγγνώμη»

«Οφείλουμε μια συγγνώμη στους ανθρώπους των νεκρών και στην κοινωνία. Μια συγγνώμη εκ μέρους του κράτους. Όχι γιατί φταίμε για το κράτος που παραλάβαμε. Αλλά γιατί είμαστε εμείς που το διαχειριζόμαστε τώρα. Και δεν έχουμε πείσει ακόμη ότι το παραλάβαμε για να το αλλάξουμε» έγραψε σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» ο εξάδελφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των διπλωματικών θεμάτων, Γιώργος Τσίπρας, σηματοδοτώντας τη στροφή της κυβέρνησης. Στροφή που, όπως φαίνεται, έχει σκοπό να αποδώσει ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την ύπαρξη πορίσματος -το οποίο τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση αναδείκνυε ως προϋπόθεση για την απόδοση ευθυνών, πολιτικών ή επιχειρησιακών- ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο στο άρθρο του για ανεπαρκή πολιτική προστασία και τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν έχει καμιά σημασία που οι πραγματικοί υπεύθυνοι κουνούν τώρα και το δάχτυλο με περισσό θράσος, φανερώνοντας με τη στάση τους αδιαφορία για τους νεκρούς και την ανάγκη να εξαχθούν συμπεράσματα ουσίας» ή ότι «οι δεκάδες νεκροί στο Μάτι οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ακραίο φαινόμενο και σε δομικές αδυναμίες που το μετέτρεψαν σε ανθρώπινη καταστροφή παρά σε κρίσιμα διαχειριστικά λάθη» γράφει και αποφαίνεται ότι «διαφαίνονται ήδη τρεις μεγάλες αστοχίες. Όχι διαχείρισης, αλλά αστοχίες και αδυναμίες δομικές. Αυτή της οικιστικής αναρχίας και του “έλα μωρέ” που έμελλε να αναδυθεί με μακάβριο τρόπο, αυτήν της ανεπαρκούς πολιτικής προστασίας και, τέλος, η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αναζήτηση αιτίων

Στην ίδια γραμμή και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Real, χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη για την απόφασή του να αναστείλει κατεδάφιση αυθαιρέτων ως υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, πλην, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό μέσα στις συγκεκριμένες πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες εκείνης της ημέρας. Η αναζήτηση των αιτίων και πιθανών ευθυνών, είτε μέσω της δικαστικής είτε και εκ παραλλήλου μέσω της υπηρεσιακής οδού, θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον νέο σχεδιασμό και ενδεχομένως θα επισημάνει λάθη και ευθύνες στην όλη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, με την πυρκαγιά στην εξέλιξή της να σαρώνει έναν πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό». 

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχείρησε με συγκεκριμένες διαρροές να αποσυνδέσει την παραίτηση Τόσκα από τη διενέργεια ανασχηματισμού άμεσα, συντηρεί όμως κλίμα ανασχηματισμού και μάλιστα πριν από τη ΔΕΘ, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ωστόσο το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά ανακαλείται και η απόφαση του Μαξίμου για την παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, με τη σημείωση ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν ισχύει πλέον και την υποσημείωση ότι πριν κάποιος βουλευτής ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθεί κάποια πρόσκληση ώστε να μιλήσει σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης, πρέπει να συνεννοηθεί με το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. 

«Πριν από λίγες ημέρες για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έφταιγε κανείς για την τραγωδία. Όλα τα είχαν κάνει τέλεια. Τώρα υπό τη λαϊκή κατακραυγή φταίνε ο Τόσκας, ο Καπάκης, οι αρχηγοί των Σωμάτων. Εις μάτην όμως νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη κυβέρνησή του. Έχουν τελειώσει. Απομένει η τυπική πράξη με την καταδίκη των πολιτών στις εκλογές» ήταν η αντίδραση της υπεύθυνης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Εύης Χριστοφιλοπούλου.   

Μύλος με  τη συνέντευξη Π. Πολάκη

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πάντως, είχαμε συνέχιση της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, αυτή τη φορά με αφορμή μία συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης στο ΑΠΕ.

Εκεί, ο κ. Πολάκης, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι «το σύνολο των μηχανισμών του κράτους λειτούργησε αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων “θολώνει” την εικόνα». Η φράση αυτή απομονώθηκε από την υπόλοιπη συνέντευξη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. 

«Η ύβρις του κ. Πολάκη ότι οι νεκροί στο Μάτι “θολώνουν την εικόνα” των επιδόσεων της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει τον κυνισμό που διατρέχει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την επιχείρηση συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη», ήταν η αντίδραση της Ν.Δ., η οποία κατέληξε: «Ο κ. Πολάκης έπρεπε να είχε αποπεμφθεί χθες, γιατί δεν νοείται άνθρωπος να προσβάλλει νεκρούς. Όμως είναι εκεί για να στηρίζει και να εκτελεί οδηγίες του πρωθυπουργού. Άλλωστε, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας».

«Η συνέντευξη του κ. Πολάκη, με αυτό που αναφέρεται και δεν τολμούμε να το επαναλάβουμε, είναι ντροπιαστική. Δεν μπορεί να στέκεται αυτός ο άνθρωπος ως υπουργός Υγείας όταν βγαίνει και λέει αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι αντιλήψεις μιας πολύ σκληρής προπαγάνδας ενός ανθρώπου που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος οποιασδήποτε κυβέρνησης» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.