Κόσμος
Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 07:40

Δανία: Το πρώτο πρόστιμο για τη χρήση νικάμπ σε δημόσιο χώρο

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία για τη χρήση νικάμπ ή μπούρκας σε δημόσιο χώρο επιβλήθηκε χθες σε μία γυναίκα, βάσει του νόμου που τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία για τη χρήση νικάμπ ή μπούρκας σε δημόσιο χώρο επιβλήθηκε χθες σε μία γυναίκα, βάσει του νόμου που τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το πρόστιμο επιβλήθηκε σε 28χρονη γυναίκα η οποία ήρθε σε αντιπαράθεση με μια άλλη όταν προσπάθησε να της βγάλει το νικάμπ. Το περιστατικό σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης Χόρσολμ, στη βορειοανατολική Δανία. «Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε φωτογραφία τη γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό. Ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.

Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τη νομοθεσία αυτή. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.

Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.

Αντίστοιχες νομοθεσίες ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP