Ο καφές λιπώδης ιστός στο σώμα μπορεί να καίει τεράστια ποσά ενέργειας με τη δημιουργία θερμότητας και οι μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της ποσότητας υγιούς καφέ λίπους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυξάνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το καστανό λίπος αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους ερευνητές.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Ο καφές λιπώδης ιστός στο σώμα μπορεί να καίει τεράστια ποσά ενέργειας με τη δημιουργία θερμότητας και οι μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της ποσότητας υγιούς καφέ λίπους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυξάνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το καστανό λίπος αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους ερευνητές.
Τι είναι το καφέ λίπος
Το καφέ λίπος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στο σώμα των ενηλίκων μόλις το 2009 και η επιστημονική του ονομασία είναι «φαιός λιπώδης ιστός».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε περίεργα σημεία του οργανισμού μας όπως στη σπονδυλική στήλη, ή στους ώμους. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο σημείο σε όλους τους ανθρώπους.
Το καφέ λίπος μπορεί να ενεργοποιηθεί με το κρύο. Δηλαδή, όταν το σώμα δεν είναι σε υψηλές θερμοκρασίες τότε ενεργοποιείται το καφέ λίπος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σε μελέτη που έγινε για τον ύπνο, όπου οι εθελοντές που συμμετείχαν ήταν στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου παρατηρήθηκε ότι στο σώμα τους διπλασίασαν την ποσότητα του καφέ λίπους. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι για τη «δύναμη» του καφέ λίπους έναντι της παχυσαρκίας ψάχνουν να βρουν τρόπους έτσι ώστε να το «εκμεταλλευτούν» προς όφελος των ασθενών.
Νέα μελέτη μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ
Τώρα, μια επιστημονική ομάδα του Columbia Engineering με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Samuel Sia, έχει αναπτύξει μια απλή, καινοτόμο μέθοδο που μετατρέπει άμεσα το λευκό λίπος σε καφέ λίπος έξω από το σώμα και στη συνέχεια να το ξαναβάζει στον ασθενή. Η τεχνική χρησιμοποιεί μοιάζει με την τεχνική του εμβολιασμού αλλά γίνεται με λίπος και συνήθως γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς.
Οι ερευνητές αναφέρουν σε μια μελέτη επιστημονικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου, ότι μετέτρεψαν επιτυχώς τα λευκά λίπη που συλλέχθηκαν σε καστανό λίπος στο εργαστήριο για πιθανή χρήση ως θεραπεία.
Άλλες μέθοδοι για την αύξηση του καστανόχρωμου λίπους περιλαμβάνουν τη χρόνια έκθεση σε κρύο, η οποία είναι δυσάρεστη για τους περισσότερους ανθρώπους και με φαρμακευτικά προϊόντα που όμως, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες σε άλλα όργανα.
Η ερευνητική ομάδα μετέτρεψε το λευκό λίπος σε καστανό λίπος καλλιεργώντας θραύσματα ιστών που περιείχαν αυξητικούς παράγοντες και άλλους ενδογενείς παράγοντες μαυρίσματος για μία έως τρεις εβδομάδες. Εκτίμησαν το καφέ χρώμα του λευκού λίπους μετρώντας τα επίπεδα αρκετών βιοδεικτών καφέ λίπους, συμπεριλαμβανομένης της μιτοχονδριακής δραστικότητας και του καφέ πρωτεϊνικού δείκτη UCP1. Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης ανακάλυψαν ότι το υποδόριο λευκό λίπος στα ποντίκια θα μπορούσε να μετατραπεί άμεσα σε καφέ λίπος εκτός του σώματος και ότι το καστανό λίπος άντεξε και παρέμεινε σταθερό μετά την έγχυση στο ίδιο ποντίκι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έπειτα, χρησιμοποίησαν τις μεθόδους τους σε ανθρώπινο υποδόριο λίπος και κατάφεραν να το μετατρέψουν αποτελεσματικά σε καστανό λίπος.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ τα ποντίκια που ήταν σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με καστανό λίπος που μετατράπηκε απευθείας στο πείραμα δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική απώλεια βάρους, σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου δεν είχε υποστεί αγωγή μετατροπή λίπους, διαπιστώνεται ότι η στρατηγική εμβολιασμού των ιστών που αυξάνει το ενδογενές καφέ λίπος είναι πολύ αποτελεσματική.
Το καφέ λίπος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή παθολογίας και κυτταρικής βιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Columbia University, Li Qiang, πρόκειται για μια συναρπαστική πρόοδο η οποία αν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική στους ανθρώπους, στις κλινικές δοκιμές που θα γίνουν, τότε θα βοηθήσει σημαντικά στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Οι ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν την τεχνική και τη δοσολογία που χρειάζεται έτσι ώστε, στη συνέχεια να διεξάγουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο των μεθόδων τους στον μεταβολισμό και τη ρύθμιση του βάρους.
Όπως τόνισε o καθηγητής Sia, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διερευνηθούν νέες προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους που να είναι αποτελεσματικές και να επιφέρουν όσο το δυνατό λιγότερες επιπλοκές στον οργανισμό μας.