Υγεία
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 17:53

Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για τη θεραπεία του γλαυκώματος

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για το Γλαύκωμα "Shaffer Grant”, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην εξεύρεση θεραπείας για το γλαύκωμα, ανακοίνωσε ότι ομάδα νευροεπιστημόνων, με επικεφαλής την Adriana Di Polo, PhD, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, πραγματοποίησε μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του γλαυκώματος, που θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και σε άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για το Γλαύκωμα "Shaffer Grant”, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην εξεύρεση θεραπείας για το γλαύκωμα, ανακοίνωσε ότι ομάδα νευροεπιστημόνων, με επικεφαλής την Adriana Di Polo, PhD, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, πραγματοποίησε μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του γλαυκώματος, που θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και σε άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

Οι περισσότερες μελέτες για το γλαύκωμα έχουν εστιάσει στη νευροπροστασία. Η ομάδα της Dr. Adriana Di Poloή μελέτησε αν οι νευρώνες του αμφιβληστροειδούς μετά από βλάβη του οπτικού νεύρου θα αναγεννηθούν με θεραπεία.

Η ερευνητική ομάδα μετά την δενδριτική συστολή και την απώλεια της όρασης σε ένα μοντέλο ποντικού με γλαύκωμα χορήγησε ινσουλίνη πριν προβεί στη δοκιμή για την αναγέννηση αμφιβληστροειδικών νευρώνων. Οι ερευνητές χορήγησαν την ινσουλίνη μέσω δύο μεθόδων, οφθαλμικών σταγόνων και συστηματικών ενέσεων και παρατήρησαν ότι οι δενδρίτες και οι συνάψεις αναγεννήθηκαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι η θεραπεία δεν ήταν μόνο για τη διατήρηση, αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain του Ιουλίου 2018, από τους Jessica Agostinone, Luis Alarcon-Martinez, Clare Gamlin, Wan-Qing Yu, Rachel O. L. Wong και Adriana Di Polo και έδειξε ότι τα μόρια που ενεργοποιούνται από την ινσουλίνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση και τη σταθερότητα των δενδριτών. Τα δεδομένα υποστηρίζουν το σκεπτικό για τη χρήση της ινσουλίνης και των αναλόγων της ως προ-αναγεννητικών θεραπευτικών στόχων για την αντιμετώπιση του προοδευτικού νευροεκφυλισμού των γαγγλιοκυττάρων του αμφιβληστροειδούς (RGCs), και της απώλειας όρασης στο γλαύκωμα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Dr. Di Polo, πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη καθώς η ινσουλίνη, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά και έχει μακρά ιστορία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στον άνθρωπο.

Όπως είπε, και προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι οφθαλμικές σταγόνες ινσουλίνης, που εφαρμόζονται σε δόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές της νέας μελέτης, ήταν αβλαβείς και δεν παρήγαγαν ανιχνεύσιμη κλινική τοξικότητα όταν εφαρμόστηκαν τοπικά σε υγιείς ανθρώπους.

Η Dr. Di Polo και η ομάδα της βρίσκονται τώρα σε συζητήσεις με κλινικούς ιατρούς σχεδιάζοντας μια πρώτη δοκιμή σε ασθενείς με γλαύκωμα.

Να σημειωθεί ότι το γλαύκωμα είναι η 2η αιτία τύφλωσης στον κόσμο και η απώλεια όρασης από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία θεραπεία ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το 2020, θα έχουν γλαύκωμα 80 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Η απώλεια όρασης στο γλαύκωμα οφείλεται στον θάνατο των γαγγλιοκυττάρων του αμφιβληστροειδούς (RGCs), που αποτελούνται από νευράξονες και δενδρίτες.