Υγεία
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 10:17

Νέος τρόπος ανίχνευσης και στόχευσης της νόσου Huntington

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας χρησιμοποίησαν ένα νέο σύστημα ανίχνευσης φαρμάκων για να στοχεύσουν συγκεκριμένα ένζυμα που ονομάζονται φωσφατάσες, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν «ανυπόφορα».

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας χρησιμοποίησαν ένα νέο σύστημα ανίχνευσης φαρμάκων για να στοχεύσουν συγκεκριμένα ένζυμα που ονομάζονται φωσφατάσες, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν «ανυπόφορα».

Όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει ένα μόριο το οποίο στοχεύει μια συγκεκριμένη φωσφατάση για να μειώσει τη συσσώρευση λανθασμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο του Huntington.

Οι φωσφατάσες είναι σημαντικά ένζυμα που εμπλέκονται στην κυτταρική σηματοδότηση, η οποία ξεκινά κυρίως με την ενεργοποίηση ενός σήματος όταν μια φωσφορική ομάδα προστίθεται σε μια πρωτεΐνη να αλλάξει τη λειτουργία του. Η σηματοδότηση στη συνέχεια απενεργοποιείται από ένζυμα φωσφατάσης που κόβουν τη φωσφορική ομάδα.

Εκατοντάδες ένζυμα φωσφατάσης εμπλέκονται σε πολλές κυτταρικές διεργασίες, οπότε κάθε φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να τους στοχεύει πρέπει να είναι σε θέση να στοχεύει συγκεκριμένα μόνο τη μία φωσφατάση, για να αποφευχθεί η καταστροφή των κυττάρων.

Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε δύσκολο, επειδή το μέρος του ενζύμου που εξαλείφει την ομάδα φωσφορικών αλάτων βρίσκεται σε όλες τις φωσφατάσες και οποιοδήποτε φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει μία φωσφατάση επομένως αναστέλλει όλα αυτά και προκαλεί κυτταρικό θάνατο.

Τώρα, η Δρ Anne Bertolotti και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα νέο σύστημα ανίχνευσης φαρμάκων για να στοχεύσουν μια συγκεκριμένη φωσφατάση και να επιβραδύνουν την παραγωγή πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικών.

Πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer και του Huntington περιλαμβάνουν τη συσσώρευση λανθασμένων διπλωμένων πρωτεϊνών σε κύτταρα εγκεφάλου.

Η Δρ. Bertolotti και η ομάδα της έλπιζαν ότι η επιβράδυνση του μηχανισμού παραγωγής ενός κυττάρου θα άφηνε τους «μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας» με μεγαλύτερη ικανότητα να εξαλείψει τις λανθασμένες πρωτεΐνες.

Χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα, η ομάδα κατόρθωσε να βρει ένα μόριο που ονομάζεται Raphin 1, το οποίο συγκεκριμένα έδειξε να στοχεύει μόνο μία φωσφατάση στα ποντίκια με τη νόσο Huntington και μείωσε τη συσσώρευση λανθασμένων πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δρ. Bertolotti, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μάθουμε αν αυτή η προσέγγιση λειτουργεί στον άνθρωπο και είναι ασφαλής.

Πηγή: NewsMedical (Sally Robertson)