Κόσμος
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 16:24

ΗΠΑ - Παρακολούθηση διεθνών τραπεζικών συναλλαγών κατά της τρομοκρατίας

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε σήμερα, με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου, ότι παρακολουθεί τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το πρόγραμμά μας που κυνηγάει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό, βασισμένο σε ενδείξεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών, παρακολουθεί ευσυνείδητα τα ίχνη των οικονομικών συναλλαγών των ξένων υπόπτων για τρομοκρατία», αναφέρει ο Σνόου.

«Ακολουθώντας τη ροή του χρήματος, οι ΗΠΑ μπόρεσαν να εντοπίσουν τους ακτιβιστές και τους χρηματοδότες τους, καθώς και τρομοκρατικά δίκτυα και να βοηθήσουν στην προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη και στη διάσωση ζωών», αναφέρει ακόμη ο Σνόου, υπογραμμίζοντας πως «το πρόγραμμα αυτό συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αξίες μας και τις δικαστικές παραδόσεις μας και είναι προορισμένο να καταστήσει ασφαλέστερη την Αμερική».

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα πολλών μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, η παρακολούθηση των διεθνών συναλλαγών διεξάγεται μέσω του συστήματος τραπεζικών συμψηφισμών Swift που έχει την έδρα του στο Βέλγιο.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, διεξάγεται από τη CIA υπό την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικων, ενώ όπως διευκρίνισαν είναι περιορισμένο και έχει στόχο τις συναλλαγές προσώπων ύποπτων για σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο αλ-Κάιντα.

Ωστόσο, οι Νew York Times σημειώνουν πως αφότου τέθηκε σε λειτουργία το εν λόγω πρόγραμμα, έχουν «περάσει από κόσκινο» οι συναλλαγές χιλιάδων Αμερικανών ή άλλων πολιτών.

Το μυστικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί παράλληλα με τη λαθραία επιτήρηση των διεθνών τηλεφωνικών, τηλετυπικών και ηλεκτρονικών (μέσω Ίντερνετ) επικοινωνιών, η οποία διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), επισημαίνει η Washington Post.

Οι αποκαλύψεις για τις εν λόγω υποκλοπές έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι Δημοκρατικοί τις θεωρούν παράνομες, κάτι που αμφισβητεί ο Λευκός Οίκος.