Πολιτιστικά
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 16:48

Ενταση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση της «Ορχήστρας των Χρωμάτων»

Ένταση σήμερα στη Βουλή, με αφορμή το θέμα της χρηματοδότησης της «Ορχήστρας των Χρωμάτων», όταν η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ο υπουργός Πολιτισμού δεν δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση της Ορχήστρας αποχώρησε από τη Βουλή.

«Για μια βραδιά τζέρτζελου της Γιουροβίζιον, δόθηκαν δώδεκα εκατομμύρια ευρώ ενώ τα χρήματα του ΟΠΑΠ δεν πάνε στο σωματείο της γειτονιάς για να μάθει μπάλα, ούτε για την Ορχήστρα των Χρωμάτων», παρατήρησε η κ. Κανέλλη. «Υπήρχε μία προγραμματική σύμβαση και τη στείλατε στις τράπεζες; Το βιολί με πιστωτική;», αναρωτήθηκε η βουλευτής και κάλεσε τον υπουργό να αναλάβει τη δέσμευση ότι «θα πληρωθούν οι άνθρωποι και δεν θα αναγκαστούν να κατεβάσουν τα χέρια στις 26 του μηνός και να σιγήσει ο Μάνος Χατζιδάκις».

«Αν δεν μου δώσετε απάντηση, θα προτείνω στο Κομμουνιστικό Κόμμα να πάρει την Ορχήστρα κι ας μην έχει λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κανέλλη και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ας κόβει ο εργάτης μισό ευρώ [...] Και ο άνεργος θα το κάνει από το επίδομα του. Μισό ευρώ θα το βρει από τα εξακόσιες χιλιάδες ευρώ για να την πάρουμε εμείς και να την έχουμε να παίζει τζάμπα».

Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» δεν είναι ο μόνος φορέας που δουλεύει για πέντε μήνες απλήρωτος απάντησε ο κ. Βουλγαράκης λέγοντας ότι στις ανακοινώσεις της σύσκεψης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη «είπαμε ότι το θέμα θα λυθεί» - απάντηση που προκάλεσε την αποχώρηση της βουλευτού του ΚΚΕ.

Προηγουμένως ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά το καθεστώς στην «Ορχήστρα των Χρωμάτων», όπως είπε καθώς η προγραμματική σύμβαση της «δεν είχε πληρωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια». «Η σύμβαση αυτή», είπε, «εδόθη στις τράπεζες οι οποίες δανειοδότησαν την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ωστόσο, η δανειοδότηση δεν ήταν ικανή να λύσει το πρόβλημα».

«Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και παράλληλα ζητήθηκε να γίνει διαχειριστικός και απολογιστικός έλεγχος», είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Σημείωσε μάλιστα ότι, προχθές, έγινε μια πολύ μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με ένα κομμάτι των φορέων που μας απασχολούν, όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, και αποφασίστηκε να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της, να ρυθμιστεί το χρέος της και επίσης να εξοφληθεί και το υπόλοιπο 50% της επιχορήγησης του φετινού χρόνου.