«Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι όποιες ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Σημειώσε ακόμη «αυτή η μεγάλη καταστροφή συνέβη τώρα που είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι» και τόνισε πως «όσο καλά σχέδια και να υπάρχουν δεν αρκούν μόνο αυτά».
«Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι όποιες ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση και ερωτηθείς «αν υπάρχει θέμα με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας», ο οποίος δεν παρέστη στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τόσκας απάντησε συγκεκριμένα: «Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής, λάθη τακτικής σε κάθε ενέργεια μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλά». Αναγνώρισε παράλληλα πως «υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στην πολιτική προστασία, γιατί ειναι ένας τομέας που είχε εγκαταλειφθεί».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, αλλά και της διαχείρισης της κατάστασης από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα «πρωτόγνωρο φαινόμενο». «Δεν είχαμε ποτέ αντίστοιχο φαινόμενο με 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο» είπε και έκανε λόγο για «τραγικές συνθήκες από πλευράς έντασης ανέμου».
Υποστήριξε ακόμη πως «είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» και πως «μας συνέβη τώρα που είμαστε πιο προετοιμασμένοι αυτή η μεγάλη καταστροφή». «Όσο καλά σχέδια και να είχαμε δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση των σχεδίων και στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα τον ρόλο που έπαιξε η άναρχη δόμηση στην περιοχή. «Το καλύτερο σχέδιο του κόσμου να υπήρχε δεν θα μπορούσε να περιλάβει διευρύνσεις επαρχιακών οδών ώστε να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, να αλλάζαμε όλη τη δόμηση που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια και να δημιουργεί ένα τελειώς διαφορετικό κλίμα... Ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν περιλαμβάνει την αναδόμηση της περιοχης, δεν περιλαμβάνει το να φτιάξει περιοχές της χώρας μας με προβλήματα εδώ και 70 χρόνια... Υπάρχουν και τα ανθρώπινα όρια» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε επίσης πως έγινε «τεράστια προσπάθεια» από πλευράς Πυροσβεστικής, ενώ η Αστυνομία βοήθησε να φύγει ο κόσμος. «Πήγαν τα εναέρια μέσα και τα επίγεια όμως, 38 οχήματα της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο. Δεν κρατήθηκε η φωτιά. Η λεωφόρος Μαραθώνος δεν είναι καμιά τεράστια αντιπυρική ζώνη που θα μπορέσει να κρατήσει πυρκαγιά με ένταση ανέμων 11 μποφόρ».
Σημείωσε ακόμη πως «δεν ακούει ένα ευχαρτιστώ για όλους αυτούς που παλεύουν τόσες μέρες για να σβησουν τη φωτιά για να σώσουν τους ανθρώπους».
Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει σχέση με το υπουργείο στο οποίο είναι υπεύθυνος. Επανέλαβε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν εκανε αποδεκτή την παραίτηση» που υπέβαλε και από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «παλεύουμε για την αντιμτώπιση μιας πολύ σοβαρής κατάστασης». «Αυτο έχω μάθει να κάνω, να δίνω τη μάχη τη δύσκολη στιγμή» είπε.
Ο κ. Τόσκας δήλωσε «συντετριμμένος από την τραγωδία, από τις ανθρώπινες απώλειες και τις μεγάλες καταστροφές στην περιοχή» αλλά τόνισε πως «οφείλουμε να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τον τόπο». Σημείωσε παράλληλα πως στόχος του χθεσινού υπουργικού ήταν «να μπουν οι βάσεις για να αποτρέψουμε την επανάληψη της καταστροφής».
Για τις δηλώσεις του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου ότι δεν του δόθηκε εντολή εκκένωσης, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι «του δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή, τον διοικητή της Ανατολικής Αττικής». «Πρόταση γίνεται και ο δήμαρχος αποφασίζει. Οι αναφορές των πυροσβεστών αυτό μου λένε, ότι έγινε η πρόταση όταν ακόμα η φωτιά ήταν στον Βουτζά» ανέφερε συμπληρώνοντας πάντως ότι «η όλη πυρκαγιά από την έναρξη μέχρι τη στιγμή που έφτασε στη θάλασσα διήρκησε 1,5 ώρα» και ότι «μέσα σε μιάμιση ώρα εκκενώσεις περιοχών που έχουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους, δεν έχουν γίνει παγκόσμια».
naftemporiki.gr