Πολιτική
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 16:13

ΓΣΕΕ: Στις 5 Ιουλίου η εκλογή νέου προέδρου

Την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Νωρίτερα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΚΕ και κατέληξε ομόφωνα να εκλέξει ως νέο γραμματέα της παράταξης τον μέχρι σήμερα οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον οποίο και θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος, η ειδική συνεδρίαση για την εκλογή του νέου προέδρου στη Συνομοσπονδία θα γίνει στις 5 Ιουλίου. Την ίδια μέρα θα υπάρξει και απολογιστική συζήτηση για τη δεκαετία που προηγήθηκε.

Χαρακτήρισε «άξια διάδοχη λύση» την πρόταση του Γιάννη Παναγόπουλου και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στις θέσεις του προεδρείου της Συνομοσμονδίας που επιφέρει η πιθανή εκλογή του Γιάννη Παναγόπουλου, θα καλυφθούν ως εξής: για τη θέση του οργανωτικού γραμματέα θα προταθεί ο Βαγγέλης Μουτάφης, ενώ για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα θα προταθεί ο Μανώλης Κοντοπάνος.

Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για από καιρό ειλημμένη απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία της Συνομοσπονδίας και δήλωσε ότι υπηρέτησε στη θέση αυτή επί οκτώ χρόνια, κατά τα οποία προσπάθησε να δώσει στο συνδικαλιστικό κίνημα τον καλύτερο εαυτό του.

Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Κώστας Πουπάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) δήλωσε ότι με την παραίτηση Πολυζωγόπουλου κλείνει ένας θετικός κύκλος προσφοράς και ότι το προσωπικό στίγμα του μέχρι σήμερα προέδρου της συνομοσπονδίας επηρέασε τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Όπως εξάλλου διευκρίνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος, η αποχώρησή του δεν συνδέεται με ενδεχόμενη κάθοδό του ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές.

Κατά τα άλλα, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος πρότεινε να μη στείλει η ΓΣΕΕ εκπρόσωπό της στην Επιτροπη Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, ζήτησε έναν υπεύθυνο δημόσιο διάλογο για την Παιδεία και πρότεινε να αρχίσουν οι κινητοποιήσεις για την 9η Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, όπου τα συνδικάτα θα αντιπαρατεθούν με τον πρωθυπουργό, προτείνοντας ως πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις τα θέματα ανάπτυξης - απασχόλησης - ακρίβειας - υποστήριξης των ανέργων.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρότεινε επίσης να προκηρυχθεί το συνέδριο της Συνομοσπονδίας στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2007 στην Αθήνα.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης πρότεινε να στείλουν τα συνδικάτα εκπρόσωπο στην Επιτροπή Ασφαλιστικού, αν και σημείωσε ότι διαφωνεί με το ύφος της πρόσκλησης των δύο υπουργών. Ο κ. Πουπάκης διευκρίνισε ότι η συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο που θα επιλέξουν τα συνδικατα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης προειδοποίησε ότι η Επιτροπή Ασφαλιστικού προετοιμάζει μία νέα έκθεση ανάλογη με εκείνη της Επιτροπής Σπράου, ζήτησε να απέχουν τα συνδικάτα και πρότεινε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, όπως και το να αλλάξει η ΓΣΕΕ τη θέση της για την Ακαδημία Εργασίας, σε συντονισμό με το πνεύμα των φοιτητών κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων.