Πολιτιστικά
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 16:47

Στο φως οικισμοί ελληνιστικών χρόνων

Εντοπίστηκαν έξι αρχαιολογικοί χώροι στο νομό Γρεβενών κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών.

Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Ιβάνη ή Πριόνια 1 με οικισμό ελληνιστικών χρόνων εκτείνεται σε δύο διαδοχικά υψώματα και η ανασκαφή περιορίστηκε σε ό,τι είχε εμφανιστεί στη διάρκεια των πρόδρομων εργασιών, μετά την απόφαση κατασκευής του δρόμου σε επίχωμα με αποτέλεσμα την ασφαλή κατάχωσή τους.

Καθαρίστηκε χώρος στην έξοδο της μελλοντικής σήραγγας Βελανιδιών, όπου είχε καταστραφεί κλίβανος από διάνοιξη δρόμου, σε σημείο ψηλότερα και σε επικλινή χώρο του υψώματος, απ' όπου περισυνελέγησαν σε κομμάτια δύο πήλινες ρηχές λεκανίδες τοπικού εργαστηρίου ελληνιστικών χρόνων και χάλκινα ελάσματα από αγγείο. Σε πιο απομακρυσμένο σημείο ανασκάφηκε και απομακρύνθηκε το τμήμα του πίθου, που είχε εμφανιστεί κατά τη διάνοιξη δρόμου.

Η ανασκαφή στη θέση Παλιομονάστηρο Πριονίων διενεργείται σε τμήμα ελληνιστικού οικισμού που απλώνεται σε ύψωμα με πυκνή βλάστηση, στο οποίο αποκαλύφθηκαν τοίχοι που φαίνεται ότι ανήκουν σε δύο κατοικίες ή κτιριακά συγκροτήματα με διαφορετικό προσανατολισμό.

Οι τοίχοι έχουν κατασκευαστεί από μικρούς και μεγάλους λίθους, ιδιαίτερα στις παρειές, και ενδιάμεσο γέμισμα. Σώζονται σε μικρό ύψος, ενώ οι εξωτερικοί έχουν μεγαλύτερο πλάτος από τους εσωτερικούς. Αποθηκευτική χρήση δηλώνεται με την αποκάλυψη τριών πίθων. Ο αγροτοβιοτεχνικός χαρακτήρας του οικισμού τεκμηριώνεται από τον εντοπισμό σε υπαίθριο χώρο υπολειμμάτων κεραμεικού κλιβάνου, ενώ η αποκάλυψη ταφών, δύο προς το παρόν, με κτερίσματα δύο νομίσματα, σιδερένια κοπίδα και αιχμή δόρατος μαρτυρεί προγενέστερη ταφική χρήση του χώρου. Στο ύψωμα είναι σαφείς οι ενδείξεις κατοίκησης σε μεγάλη σχετικά έκταση. Αυτό σε συνδυασμό με την αραιή κεραμεική στον περίγυρο, όπου επιπλέον εντοπίζεται και χειροποίητη κεραμεική, (μάλλον Εποχής Χαλκού, ενδεικτική της μακράς χρήσης του χώρου), επιτρέπει να κάνουμε λόγο για οργανωμένο οικισμό, παρά για εποχιακή κτηνοτροφική εγκατάσταση.