Δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μελλοντική δράση της ΕΕ στον τομέα της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο στόχος της διαβούλευσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, είναι να διαπιστωθούν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, να προσδιορισθεί ο βαθμός στον οποίο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για να βοηθηθεί η επίλυση των προβλημάτων αυτών και να ζητηθεί η υποβολή ιδεών ως προς το ποιες πρωτοβουλίες της ΕΕ θα μπορούσαν να αναληφθούν.
Κατά τις περασμένες δεκαετίες, ο αριθμός των δωρηθέντων οργάνων και των μεταμοσχεύσεων που έγιναν στην ΕΕ παρουσίασε σταθερή άνοδο με καλά αποτελέσματα από πλευράς ετών ζωής που κερδήθηκαν και βελτιώσεων στην ποιότητα ζωής. Εντούτοις, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η έλλειψη δωρητών, η λαθρεμπορία οργάνων και τα μη εναρμονισμένα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας αποτελούν μερικά από τα εμπόδια που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την περαιτέρω πρόοδο στον εν λόγω ιατρικό τομέα.
Η διαβούλευση που εγκαινιάσθηκε σήμερα θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία μετά την οποία η Επιτροπή θα αναλύσει τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει με σκοπό να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στη διαμόρφωση πολιτικής για την δωρεά οργάνων και την μεταμόσχευση σε επίπεδο ΕΕ.
Σχεδόν 10 θάνατοι ημερησίως λόγω της έλλειψης οργάνων
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η μεταμόσχευση οργάνων άρχισε στην δεκαετία του 1950 με τις πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρών, και αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο των ετών. Σήμερα, η μεταμόσχευση οργάνων είναι η πλέον αποτελεσματική και ενίοτε η μοναδική θεραπεία για νεφρική, ηπατική, πνευμονική και καρδιακή ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο. Εντούτοις, ένα σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της μεταμόσχευσης εντοπίζεται στην έλλειψη δωριζόμενων οργάνων. Σχεδόν 10 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ευρώπη ενώ περιμένουν για ένα όργανο και το ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενείς που περιμένουν για ένα μόσχευμα καρδιάς, ήπατος ή πνεύμονα βρίσκεται μεταξύ 17% και 30%. Τη στιγμή αυτή, υπάρχουν περίπου 40.000 ασθενείς στην Ευρώπη σε πίνακες αναμονής για λήψη οργάνων.
Ανά την Ευρώπη, υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στον αριθμό των δωρητών οργάνων, από 34,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (αεπ) στην Ισπανία έως 13,8 αεπ στο ΗΒ, 6 αεπ στην Ελλάδα και 0,5 αεπ στην Ρουμανία. Υπάρχουν κάποιες ανταλλαγές οργάνων μεταξύ κρατών μελών, ενώ οι εθνικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ασφάλειας και ποιότητας ποικίλλουν σημαντικά. Επιπρόσθετα, η έλλειψη νόμιμα δωριζόμενων οργάνων μπορεί να ενθαρρύνει τη λαθρεμπορία ανθρωπίνων οργάνων, πράγμα που έχει επιπτώσεις, τόσο από πλευράς ηθικής όσο και υγείας.