Στα έδρανα του Κογκρέσου της Κολομβίας κάθησαν για πρώτη φορά την Παρασκευή πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), της οργάνωσης που αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά και το όνομα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη. Η είσοδος των ανταρτών στο Κογκρέσο πραγματοποιήθηκε βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος που σπάρασσε τη χώρα για πέντε δεκαετίες.
Στα έδρανα του Κογκρέσου της Κολομβίας κάθησαν για πρώτη φορά την Παρασκευή πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), της οργάνωσης που αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά και το όνομα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη.
Η είσοδος των ανταρτών στο Κογκρέσο πραγματοποιήθηκε βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος που σπάρασσε τη χώρα για πέντε δεκαετίες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος κάλεσε το έθνος να προστατεύσει την ειρηνευτική αυτή συμφωνία και να δώσει τέλος στη βία.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κογκρέσου, οι άλλοτε μαχητές των FARC μπήκαν στην αίθουσα της κάτω Βουλής όπου ορκίστηκαν μαζί με τα άλλα μέλη των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
Βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 μεταξύ των FARC και της κυβέρνησης, η οργάνωση αυτή σχημάτισε πολιτικό κόμμα, με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά και εξασφάλισε πέντε έδρες στην 108μελή Γερουσία και πέντε στην 172μελή κάτω Βουλή ώς το 2026.
«Η σημερινή ημέρα είναι ένας σταθμός στην ιστορία μας», δήλωσε ο Σάντος, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός, εκφωνώντας την τελευταία του ομιλία στο Κογκρέσο προτού εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις 7 Αυγούστου.
«Σε πολλούς - θα πρέπει να το παραδεχθούμε - δεν αρέσει να τους βλέπουν σε αυτήν την θέση πολιτικού χαρακτήρα και δημόσιας συζήτησης», σημείωσε ο Σάντος. «Στην περίπτωσή μου και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει για εκατομμύρια Κολομβιανούς, με γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι αυτοί που για περισσότερο από μισό αιώνα πολεμούσαν με όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών του, σήμερα σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους της Κολομβίας όπως κάνουμε όλοι», πρόσθεσε. «Καλωσορίσατε σε αυτόν τον ναό της δημοκρατίας!», υπογράμμισε.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο τηρεί πολύ επικριτική στάση απέναντι στην ειρηνευτική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC.
Ο Ντούκε θέλει να ακυρώσει την αμνηστία που δόθηκε σε διοικητές των FARC που έχουν διαπράξει εγκλήματα και να εμποδιστεί η συμμετοχή τους στην πολιτική έως ότου εκτίσουν ποινές φυλάκισης.
Ο 41χρονος πρώην γερουσιαστής, τον οποίο προώθησε ο δεξιός πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, έχει αναγγείλει ότι θα τροποποιήσει την ειρηνευτική συμφωνία σχηματίζοντας συμμαχίες στο Κογκρέσο, στο οποίο το κόμμα του διαθέτει ωστόσο μόνον 51 από τις 280 έδρες, και με την εξασφάλιση εθνικής συναίνεσης.
Ωστόσο αν και ο Ντούκε μπορεί να επιφέρει μικρές αλλαγές στην ειρηνευτική συμφωνία, θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχει μεγάλες αλλαγές καθώς αυτή υποστηρίζεται από περίπου τα τρία τέταρτα του Κογκρέσου, σύμφωνα με αναλυτές.
Τα αριστερά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν οποιεσδήποτε αλλαγές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP