Κόσμος
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 14:30

Συναντήσεις Παπανδρέου με ισραηλινή ΥΠΕΞ και Πατριάρχη Θεόφιλο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την υπουργό των Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι. Η συνάντησνη διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και η επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη, μετά την απαγωγή ισραηλινού στρατιώτη απο ένοπλους της Χαμάς.

Η υπουργός των Εξωτερικών του Ισραήλ ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου για τα επόμενα βήματα των ισραηλινών εφόσον οι παλαιστίνιοι ένοπλοι δεν προβούν άμεσα στην απελευθέρωση του ομήρου, ενώ τον ενημέρωσε επίσης και για τα νέα δεδομένα που οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την απώλεια ελέγχου της κατάστασης στα παλαιστιναικά εδάφη απο τις δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κ. Λίβνι τη διενέργεια μιας περιφερειακής συνδιάσκεψης για την προώθηση του διαλόγου και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης εκ νέου μεταξύ των δύο πλευρών απο τη στιγμή βεβαίως που θα ξεπεραστεί η κρίση στην παρούσα φάση και θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος στην υπόθεση της ομηρίας του ισραηλινού στρατιώτη.

Συνάντηση με Θεόφιλο

Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον προκαθήμενο του Ελληνοορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι βρίσκεται εδώ σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τη Μέση Ανατολή και σημείωσε πως πάντα μέσα στο πλαίσιο των επαφών με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, «μέριμνά μας είναι να μπορούμε να συμπαρασταθούμε στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό και να στηρίξουμε το έργο του Πατριαρχείου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό». «Ο ρόλος σας είναι πολύ πιο σημαντικός στην παρούσα φάση, αφού υπάρχει αναζήτηση οικουμενικών αξιών και πιστεύω ότι ο ελληνισμός και η ορθοδοξία έχουν ως αποστολή να αναδείξουν απο την ανθρωπότητα αυτές τις αξίες. Απο την πλευρά της Ελλάδας, πιστεύω, ότι στη νέα παγκόσμια κοινωνία αυτή η διάσταση των αξιών των παραδόσεων, του πολιτισμού που έχουν αυτή την οικουμενική διάσταση είναι αυτό που θα μας δώσει και εμάς το νέο ρόλο που αρμόζει και πρέπει να διαδραματίσουμε στην ανθρωπότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Χαιρετίζοντας τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας σημείωσε ότι η αποστολή του Πατριαρχείου είναι δύσκολη, δεν είναι μόνο πνευματική αλλά και οικουμενική και φέρει μέσα του το μεγάλο μέγεθος του ελληνισμού που κρύβει την οικουμενικότητα και την παγκοσμιότητα. Το Πατριαρχείο έχει και διατηρεί αυτόν τον χαρακτήρα και γι' αυτό το λόγο η ύπαρξή του είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόνισε κλείνοντας ο κ. Θεόφιλος.

Στις επόμενες ώρες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Περέτζ, ενώ αργά το απόγευμα πιθανότατα θα επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή ΑΠΕ