Πολιτική
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 15:08

Ενταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση

Ένταση κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, επί του προσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας έπρεπε να αναχωρήσει για το Λαγονήσι για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τις εργασίες της Επιτροπής http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/27/1207537.htm , ενώ την απουσία του είχε γνωστοποιήσει και το ΚΚΕ με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να συζητήσει οτιδήποτε άλλο σήμερα, πλην διαδικαστικών ζητημάτων, καθώς η υπουργός Παιδείας επρόκειτο να μεταβεί στο Λαγονήσι και αξίωσε μεταξύ άλλων, να κληθεί στην Επιτροπή και το Συντονιστικό των καταλήψεων των φοιτητών.

Πριν την αναχώρησή της πάντως, η κ. Γιαννάκου, εξέφρασε την εντονότατη δυσφορία της για τις επιθέσεις που δέχεται πανταχόθεν και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Αλέκο Αλαβάνο για διγλωσσία.

«Ο κ. Αλαβάνος ήρθε και με είδε στο υπουργείο και είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στο διάλογο μόνον εάν κατατεθεί το νομοσχέδιο τον Οκτώβριο. (…) Από δω και πέρα, συζήτηση στο υπουργείο θα γίνεται μόνον με παρούσες τις τηλεοπτικές κάμερες, ώστε να μην εμφανίζονται κάποιοι, άλλα να λένε μέσα και άλλα έξω», προειδοποίησε η υπουργός Παιδείας

Τη μη συμμετοχή του στον κοινοβουλευτικό διάλογο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ΚΚΕ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Α. Σπηλιόπουλο: «Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι το προσχέδιο αυτό, που περιέχει αποκρυσταλλωμένες τις κυβερνητικές απόψεις, απορρίπτεται - και δεν υπάρχει έδαφος για κανέναν διάλογο, γιατί η βάση του και η φιλοσοφία του βρίσκονται σε αντίθεση με την απαίτηση για δημόσια, δωρεάν, λαϊκή και σύγχρονη Παιδεία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νέα τομεάρχης Παιδείας, Μιλένα Αποστολάκη, εξέφρασε τις «έντονες αμφιβολίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, έχοντας το προηγούμενο του διαλόγου στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που κατέρρευσε με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου». «Το ΠΑΣΟΚ είναι από θέση αρχής ένα κόμμα που σέβεται και ακολουθεί το διάλογο - διάλογο όμως, που δεν χρησιμοποιείται για επικοινωνιακά παιχνίδια και τερτίπια, αλλά για αντιμετώπιση προβλημάτων. Είναι πολύ κακό βήμα ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση σήμερα, απουσία της κας υπουργού» ανέφερε η κα Αποστολάκη, ζητώντας την αναβολή της συνεδρίασης.

Ως «χειρισμό από πλευράς κυβέρνησης» θεώρησε το διάλογο επί του προσχεδίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Γιαννάκου ότι «επί επτά μήνες, είχαμε μία διαρροή κάθε δεκαπέντε ημέρες»: «Τώρα η κα υπουργός έχει μπετόν αρμέ τα πανεπιστήμια εναντίον της. Και η κίνησή της, είναι κίνηση χειρισμού - και δεν μπορούμε να μιλήσουμε εάν δεν είναι παρούσα».

«Η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της και λυπούμαι για τον τρόπο που έχουν διαλέξει μερικοί για αντιπολιτευτικές επιθέσεις. Ορισμένοι έχετε ξεπεράσει τα όρια», απάντησε εκνευρισμένη η υπουργός Παιδείας.

«Το υπουργείο δεν εκπροσωπείται από δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά με δηλώσεις της πολιτικής του ηγεσίας», παρατήρησε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε: «Γράφονται και ακούγονται τελείως ανυπόστατα πράγματα: Ακουσα ότι δεν δεχόταν το υπουργείο την ΠΟΣΔΕΠ, ενώ τους έχω δει τρεις φορές από τρεις ώρες».

«Συζητούμε εδώ σαν να μην υπάρχει κυβέρνηση και Βουλή, σαν να καθορίζονται τα πάντα από κάποιους που δεν θέλουν κάτι. Ο ίδιος ο Πρόεδρός σας ζήτησε να έρθει ο διάλογος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Είναι ένα από τα βήματα που μπορεί να γίνει διάλογος και όχι το μόνο. Έχουμε κάνει 10 συζητήσεις για διάφορα θέματα, χωρίς νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στους οποιουσδήποτε. Διάλογος για να γίνει πρέπει να υπάρχει ατζέντα, συνομιλητές και πρόταση. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν σκέφτεται πονηρά και καταθέτει ολόκληρο προσχέδιο. Εάν κάποιοι άλλοι το απορρίπτουν και έχουν κάποιο άλλο να αντιπροτείνουν, να το καταθέσουν».

Μετά την αναχώρηση της υπουργού, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη