Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός ¶μυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φοίβος Κλόκκαρης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ευρωπαϊκά ζητήματα και κυρίως θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και ¶μυνας (Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμμετοχή Κύπρου στο Βαλκανικό Τακτικό Σχηματισμό Μάχης κ.λπ.).
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του συμβολική, που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να συνεργασθούν με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.
«Διαβεβαιώσαμε τον κ. Κλόκκαρη» –δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μετά το τέλος της συνάντησης- «ότι η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι αμέριστη και πολυεπίπεδη και η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας στα θέματα ασφάλειας της νήσου, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να εξευρεθεί βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση για την επανένωση της νήσου, είναι δεδομένη».
Από την πλευρά του ο κ. Κλόκκαρης επισήμανε πως παρά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και παρά την δρομολόγηση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, το περιβάλλον ασφάλειας στο νησί δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί. «Είναι βεβαρημένο λόγω των κατοχικών δυνάμεων και λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας η οποία δεν εκπληροί τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικός ο παράγων της αμυντικής θωράκισης και η συνδρομή της Ελλάδος στον τομέα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική», τόνισε.
«Ο σκοπός της επίσκεψής μου ήταν η αλληλογνωριμία με τον υπουργό Εθνικής ¶μυνας της Ελλάδος, τον κ. Μεϊμαράκη με τον οποίο συναντήθηκα για πρώτη φορά και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ¶μυνας, αλλά και η συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων. Θεμάτων τα οποία πηγάζουν από την ειδική σχέση των δύο χωρών στα θέματα της αμυντικής συνεργασίας. Υπάρχει αμοιβαία βούληση για ενίσχυση αυτών των δεσμών και εκτιμώ ότι οι επαφές και οι συνομιλίες μας ήταν πάρα πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την υποδοχή και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
Σε ερώτηση για το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας
Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, ερωτηθείς για το κατά πόσο επηρεάζονται οι σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας από τα δημοσιεύματα περί υπονόμευσης του κύπριου Προέδρου, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, εκτιμώντας πάντως πως «τέτοιου είδους δημοσιεύματα, σίγουρα υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μεϊμαράκης παρατήρησε πως «η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου ήταν, είναι και παραμένει πάντα μέσα στους κανόνες της πολύ καλής και αγαστής συνεννόησης και συνεργασίας, που απαιτείται να υπάρχει για την επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν και τίποτα δεν σκιάζει τις σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων».
Επίσης, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «η σημερινή επίσκεψη του κύπριου υπουργού ¶μυνας έχει και συμβολικό χαρακτήρα, μιας και είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι και οι δύο Κυβερνήσεις και οι δύο Υπουργοί ¶μυνας μπορούν να συνεργαστούν με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και κατευθύνσεις, συνεχίζοντας την συνεργασία που είχαμε και με τον προηγούμενο Υπουργό ¶μυνας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τίποτα δεν σκιάζει τις σχέσεις μας, μιας και υπάρχει ειλικρινής, ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία».
Aμερικανικά όπλα στην Κύπρο
Όσον αφορά εξάλλου το θέμα των αμερικανικών όπλων που βρίσκονται στην Κύπρο, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την θετική επίλυση του ζητήματος και ότι «σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να σας δώσουμε μία ικανοποιητική απάντηση».
Τέλος σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία Ελλάδος - Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στη δημιουργία του Βαλκανικού Battle Group, στο οποίο μετέχουν η Βουλγαρία η Ρουμανία και η Κύπρος με έθνος - πλαίσιο την Ελλάδα.