Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 14:00

Αντιδράσεις για το πρόστιμο της Κομισιόν στη Google

Σειρά αντιδράσεων και «απόνερων» στον κόσμο της τεχνολογίας και μη έχει προκαλέσει το πρόστιμο της Κομισιόν στη Google για πρακτικές της όσον αφορά στο Android.

Σειρά αντιδράσεων και «απόνερων» στον κόσμο της τεχνολογίας και μη έχει προκαλέσει το πρόστιμο της Κομισιόν στη Google για πρακτικές της όσον αφορά στο Android.

Ο επικεφαλής της US Federal Trade Commission, που είχε στο παρελθόν διερευνήσει και αυτή τη Google για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στο Διαδίκτυο, είπε πως θα εξετάσει σε βάθος την απόφαση της Κομισιόν για το πρόστιμο 4,34 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο Καπιτώλιο, ο πρόεδρος της FTC, Τζόζεφ Σίμονσ, είπε ότι την Τρίτη είχε μιλήσει με την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Θα διαβάσουμε την απόφαση που έβγαλε η ΕΕ πολύ ενδελεχώς» είπε σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ερωτηθείς για την κυριαρχία της Google και της Apple στην αγορά smartphones, είπε πως «είναι οι δυο τους, οπότε ανταγωνίζονται έντονα μεταξύ τους», ενώ πρόσθεσε πως στις αγορές στις οποίες κυριαρχούν λίγες εταιρείες είναι που συχνά οι αρμόδιες αρχές αναμένουν να βρίσκουν «προβληματικές πρακτικές».

Η FTC είχε προηγουμένως διερευνήσει τη Google για κατάχρηση της θέσης της, αλλά έδωσε τέλος στην έρευνα στις αρχές του 2013 με μια ήπια επίπληξη.

Από πλευράς της, η Google έχει δηλώσει πως θα ασκήσει έφεση. Όπως είπε ο Αλ Βέρνεϊ, εκπρόσωπος της εταιρείας, «το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. Ένα ανθηρό οικοσύστημα, ταχεία καινοτομία και χαμηλότερες τιμές είναι κλασικά χαρακτηριστικά του στιβαρού ανταγωνισμού. Θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση της Κομισιόν».

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, η γαλλική κυβέρνηση υποδέχτηκε θετικά το πρόστιμο, με εκπρόσωπό της να κάνει λόγο για μια «εξαιρετική απόφαση».

«Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους που έχουν τεθεί για να είναι κοινοί για όλους- όχι η Google, όχι κάποιος άλλος φορέας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέντζαμιν Γκριβό, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές δηλώνουν στο Reuters ότι η απόφαση της Κομισιόν προσελκύει μεγαλύτερο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon και η Samsung, αλλά εξακολουθεί να τις αφήνει σε μειονεκτική θέση.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google ενίσχυσε παράνομα τη θέση της στον χώρο των φορητών συσκευών από το 2011 και μετά, αναγκάζοντας κατασκευαστές συσκευών Android να προεγκαθιστούν το Google Search και τον Chrome μαζί με το Google Play, πληρώνοντάς τους για να προεγκαθιστούν μόνο το Google Search και εμποδίζοντάς τους να χρησιμοποιούν τροποποιημένες εκδόσεις του Android.

Σκοπός της απόφασης, όπως αναφέρει το Reuters, είναι η απόφαση να ανοίξει τον δρόμο ώστε εταιρείες όπως η Samsung, η Lenovo και άλλες εταιρείες κατασκευής κινητών, που κατασκευάζουν συσκευές γεμάτες με εφαρμογές της Google, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά λογισμικά, από εταιρείες όπως η Amazon και Microsoft, χωρίς οι συσκευές τους να χάσουν μεγάλο μέρος της απήχησης που έχουν στους καταναλωτές, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΕ και ευρωπαϊκές πηγές, που μίλησαν ανώνυμα.

Ο Ίαν Φογκ, αντιπρόεδρος ανάλυσης της OpenSignal, έκανε λόγο για δυνατότητα των κατασκευαστών λογισμικού να πληρώνουν για να τίθενται οι browsers και οι μηχανές αναζήτησής τους ως default σε κινητά Android. Ωστόσο, στέλεχος εταιρείας- κατασκευάστριας high-end Android συσκευών είπε ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές διστάζουν να προωθήσουν κατώτερες εναλλακτικές, ενώ οι μικρότερες εταιρείες hardware δεν έχουν το μερίδιο της αγοράς που θα τους επέτρεπε να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο που δραστηριοποιείται η Google. Επίσης, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μάρκους, πρώην μέλος της ομάδας στρατηγικής της Microsoft για τις φορητές συσκευές και general partner στην επενδυτική Quantum Wave Capital, η Google επιδιώκει συστηματικά να συνεχίσει να κυριαρχεί στη βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΕ, η απόφαση της Κομισιόν θα μπορούσε να δώσει σε κατασκευαστές τη δυνατότητα να αναπτύξουν τηλέφωνα που βασίζονται στο Fire OS, μια έκδοση του Android που έχει τροποποιηθεί και διανέμεται από την Amazon. Βάσει των συμπερασμάτων της ΕΕ, η Google έχει επιτρέψει σε «τρίτους» να δημιουργούν τέτοια «forks» του Android, όπως ορίζονται στη βιομηχανία, αλλά περιόριζε την υιοθέτησή του μέσω περιορισμών στο licensing.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα πως η ΕΕ δεν διευκρινίζει ότι η Google πρέπει να παρέχει τις εφαρμογές της και σε smartphones με «forks»- κάτι που σημαίνει ότι τα κινητά με Fire OS θα μπορούσαν να συνεχίσουν να στερούνται υπηρεσιών όπως το Google Maps, σύμφωνα με αναλυτές της βιομηχανίας.