Πολιτική
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 13:56

Βουλή - Απόδοση τιμής στους πεσόντες πιλότους

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την απόδοση τιμής στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

«Η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Τιμά, ταυτόχρονα, όλους τους πιλότους, όλα τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έπεσαν εκτελώντας την αποστολή που τους όρισε η Πατρίδα. Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόκριση της Βουλής των Ελλήνων σε ένα βαρύτατο κοινό χρέος», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Η εδραίωση της ειρήνης επισήμανε ο Πρωθυπουργός, «εξασφαλίζεται, σε πολλές περιπτώσεις, με την επίδειξη απαρέγκλιτης βούλησης, ως προς την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, με τη διαρκή ετοιμότητά μας, σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η έννοια της αποτροπής ήταν και είναι στο κέντρο του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας μας».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής το δυστύχημα της Καρπάθου οφείλει να προβληματίσει σοβαρά την Τουρκία. «Η ¶γκυρα -υπογράμμισε- οφείλει να κατανοήσει ότι οι πρακτικές αυτές δεν μπορεί να συνεχίζονται. Οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει οριστικά τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας. Οφείλει να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που ανέλαβε προς την Ευρώπη. Δεσμεύσεις που ορίζονται ξεκάθαρα στα ευρωπαϊκά κείμενα, με βάση τα οποία κρίνεται η ευρωπαϊκή της προσαρμογή. Να συμβάλλει στην εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συμβάλλουν από το υστέρημά τους, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να έχουν στη διάθεσή τους τον πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό αμυντικό εξοπλισμό. Αλλά και για να έχουν τα στελέχη τους το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας. Γιατί είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι η επαγγελματική αρτιότητα, είναι η αξιοσύνη, είναι η αυταπάρνηση, είναι η τόλμη, αλλά και η σύνεση των πιλότων μας, που κάνουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να ξεχωρίζει. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας μας υπηρετούν και θα υπηρετούν με σθένος, αρχές, αξίες και υψηλούς στόχους. Αισθανόμαστε, όλοι, περήφανοι για την εξαιρετική επαγγελματική κατάρτιση και τις διεθνώς αξιοζήλευτες επιδόσεις τους», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το φρόνημα και η αυταπάρνηση των αεροπόρων μας, εκτιμάται, θαυμάζεται, εμπνέει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η θυσία τους δείχνει σε όλους μας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, το δρόμο της ευθύνης. Το δρόμο της έμπρακτης αναγνώρισης, της έμπρακτης στήριξης όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στις υποχρεώσεις της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «είναι και δική μας ευθύνη να βρούμε μέσω της διπλωματίας τρόπους, ώστε να αποφύγουμε επώδυνες λύσεις».

«Χρέος μας είναι», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «όταν αναγνωρίζουμε την προσφορά των νέων αυτών πιλότων, παράλληλα να λαμβάνουμε μέριμνα για να μη χαθεί στο μέλλον κανένας τους. Και πέρα από τη σωστή εκπαίδευση και τον άρτιο εξοπλισμό, χρέος μας είναι να διαμορφώνουμε μια στρατηγική για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη (απ' όπου επέστρεψε πρόσφατα) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως και στα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να χαθούν άλλες ευκαιρίες και «να ξαναμπούμε στο φαύλο κύκλο μίσους και καχυποψίας με τη γείτονα χώρα».

«Είναι και ευθύνη δική μας να αξιοποιήσουμε τη διπλωματία, για να αποκλειστούν λύσεις μέσα από τον πόλεμο και λύσεις που δεν εμπεδώνουν και δεν προστατεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε πως είναι ανεπίτρεπτη κατάσταση η απώλεια τόσων ανθρώπων και αεροσκαφών της ΠΑ σε καιρό ειρήνης. Εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της, ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Αιγαίο, εξαιτίας των διεκδικήσεων και των απειλών της Τουρκίας, την ουσιαστική στήριξη της τελευταίας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., τις παραχωρήσεις και τις υποχωρήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως η δήλωση της Μαδρίτης, το Ελσίνκι, η συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, καθώς και οι σκέψεις για προσφυγή εφ’ όλης της ύλης στη Χάγη.

Τόνισε τέλος, ότι η αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση της Ελλάδας απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που διασφαλίζεται έξω από τα ΝΑΤΟϊκά και ευρωενωσιακά πλαίσια, θα είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του σμηναγού Κ. Ηλιάκη και των άλλων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα λόγια παρηγοριάς, ακόμη και πολύ θετικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της Βουλής να ενισχύσει τα παιδιά του Κώστα Ηλιάκη, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν ούτε το όνειρο του παιδιού, ούτε το όνειρο της μάνας, ούτε να φέρουν τον πατέρα το απόγευμα με το χαμόγελο στο σπίτι».

Όπως υπογράμμισε, «δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Κώστα Ηλιάκη και γι αυτό που έκανε αλλά και γιατί είναι ο 115ος. Είναι ο 115ος αεροπόρος ο οποίος χάθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, μέσα σε 30 χρόνια. Δεν πρέπει να το δεχθούμε αυτό».

Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την Πολιτεία να πάρει ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα ώστε, όπως είπε, σε εποχή ειρήνης να μη χαθεί άλλος αεροπόρος, άλλος στρατιωτικός με τέτοιο τρόπο, και ο χαμός του Κώστα Ηλιάκη να γίνει ένας σταθμός, ώστε κάτι να αλλάξει. Η απώλεια της ζωής του να γίνει έστω προστασία της ζωής άλλων συναδέλφων του, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Προηγουμένως στην εισήγησή της η πρόεδρος του κοινοβουλίου Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα ανακοίνωσε ότι από 1.1.2006 η Βουλή αναλαμβάνει την ετήσια οικονομική ενίσχυση των ανηλίκων τέκνων του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη μέχρις ενηλικιώσεώς τους και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.