Αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, τυριών και ψαριών, αλλά μείωση της κατανάλωσης ψωμιού, όσπριων και αβγών κατέγραψε, μεταξύ των ετών 1974-2004, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.
Οι Ελληνες αύξησαν την κατανάλωση κρέατος (37%), τυριών (30,6%), νωπού γάλακτος (28,6%), ψαριών (21%), ζυμαρικών (20,7%) και ελαιολάδου (17,3%). Ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατανάλωσης σημείωσε το γιαούρτι (48%).
Στον αντίποδα μειώθηκε η κατανάλωση του ψωμιού κατά 59,3%, της ζάχαρης κατά 56,1%, των οσπρίων κατά 20%, των φρούτων κατά 13,6%, του ρυζιού κατά 12,9% και της πατάτας κατά 1%. Ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώνεται στα αβγά (114,3%).