Μία πρώτη νίκη, έστω και πύρρειο, κατάφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα το βράδυ παίρνοντας τελικά το πράσινο φως για να συνεχίσει τη στρατηγική της στο Brexit. Πιεσμένη από όλα τα στρατόπεδα, η Μέι αναγκάστηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών του Brexit κάνοντας δεκτές τέσσερις προτάσεις τροπολογιών.
Μία πρώτη νίκη, έστω και πύρρειο, κατάφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα το βράδυ παίρνοντας τελικά το πράσινο φως για να συνεχίσει τη στρατηγική της στο Brexit.
Πιεσμένη από όλα τα στρατόπεδα, η Μέι αναγκάστηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών του Brexit, εκθέτοντας ωστόσο την αδυναμία της στη Βουλή, όπου και ο δύο πτέρυγες του κόμματός της επιτέθηκαν η μία στην άλλη σηματοδοτώντας τις βαθιές διχόνοιες που έως τώρα υπήρξαν τροχοπέδη στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μέι δεσμεύτηκε να μείνει προσηλωμένη στο σχέδιό της διαπραγματευόμενη όσο πιο στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Ε.Ε. Το σχέδιό της, διεμήνυσε για μία ακόμη φορά σε όλους τους τόνους είναι το μοναδικό που μπορεί να υπηρετήσει τους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης για το οριστικό διαζύγιο με την Ένωση, τον Μάρτιο του 2019.
Σε μία προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη σκληρή γραμμή των πιο σκληροπυρηνικών κάνοντας δεκτές τέσσερις προτάσεις τροπολογιών. Παραταύτα μία ακόμη παραίτηση, του υφυπουργού Άμυνας Γκούτο Μπέμπε, ο οποίος ψήφισε κατά των τροπολογιών αυτών, ήρθε να προστεθεί στο κύμα παραιτήσεων που σήκωσε η συμφωνία στο Τσέκερς.
Στην έντονη κριτική που δέχτηκε, η Μέι απάντησε ότι οι προτάσεις αυτές δεν αλλοιώνουν το περιεχόμενο της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε., όπως παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα με τη Λευκή Βίβλο για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε.
Μία από τις τέσσερις τροπολογίες τις οποίες έκανε αποδεκτές εν τέλει η Ντάουνινγκ Στριτ προβλέπει ότι η Βρετανία δεν θα επιβάλλει ευρωπαϊκούς δασμούς στα προϊόντα που καταλήγουν στα κράτη-μέλη, εκτός και αν η Ε.Ε. ανταποδώσει.
naftemporiki.gr