Απόψεις
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 08:38

Άλματα χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Τελικά, η απογείωση των μετοχών τεχνολογίας δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο αυτοδημιούργητος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία, με την καθαρή περιουσία του να ξεπερνά τα 150 δισ. δολάρια στη Νέα Υόρκη χθες το πρωί, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση

της Έφης Τριήρη
[email protected]

Τελικά, η απογείωση των μετοχών τεχνολογίας δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο αυτοδημιούργητος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία, με την καθαρή περιουσία του να ξεπερνά τα 150 δισ. δολάρια στη Νέα Υόρκη χθες το πρωί, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Πρόκειται για 55 δισ. δολ. υψηλότερο από την περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος. 

Το αστρονομικό αυτό νούμερο καθιστά τον 54χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon πλουσιότερο από κάθε άλλον στον πλανήτη τουλάχιστον από το 1982, όταν το περιοδικό Forbes παρουσίασε για πρώτη φορά τη λίστα με τους μεγιστάνες του πλούτου. Αυτό συνέβη επειδή η μετοχή της εταιρείας του ανήλθε χθες στα 1.825,73 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο 56%. 

Οι μετοχές τεχνολογίας αποτελούν φέτος μία ιδιάζουσα περίπτωση. Oι αποκαλούμενες FANGs (από τα αρχικά των Facebook, Amazon.com, Netflix και Google) καθοδήγησαν τον τεχνολογικό κλάδο ξανά σε ύψη-ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες. 

Ωστόσο, μία σειρά ζητημάτων που είχαν να κάνουν με ελλιπή προστασία δεδομένων των χρηστών Διαδικτύου και πρακτικές φοροαποφυγής οδήγησαν ξαφνικά τις μετοχές FANGs τον Μάρτιο σε ελεύθερη πτώση, που μεταφράστηκε σε συνολικές απώλειες της τάξης των 570 δισ. δολαρίων για την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο ευάλωτος είναι ο συγκεκριμένος κλάδος. Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι FANGs είναι υπερτιμημένες, με την Amazon να διαπραγματεύεται σε επίπεδα 106 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη της. Και στην περίπτωση που ο ρυθμός αύξησης των κερδών και των εσόδων τους αρχίσει να επιβραδύνεται ή να φθίνει, οι αποτιμήσεις τους θα επαναξιολογηθούν, κάτι για το οποίο έχουν ήδη προειδοποιήσει διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. 

Η τελευταία μεγάλη «φούσκα» στον τεχνολογικό κλάδο ήταν το 2000, αφού όμως η Φέντεραλ Ριζέρβ είχε αυξήσει αρκετές φορές τα επιτόκια. Ωστόσο, η σημερινή τεχνολογική έκρηξη τελεί υπό έλεγχο, καθώς η μέχρι τώρα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κρατά την αμερικανική κεντρική τράπεζα στον δρόμο της μέτριας ανόδου, που αναμένει η αγορά. Περισσότερο ίσως θα πρέπει να μας απασχολεί η συγκέντρωση του 39% του πλούτου στο πλουσιότερο 1% των αμερικανικών οικογενειών, με βάση στοιχεία της Fed πριν από δύο έτη. Πέρυσι, η Oxfam International είχε επισημάνει ότι περισσότερο από το 80% των κερδών προορίστηκε στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.