Πολιτική
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 15:19

Καραμανλής: Κανόνες ή ασυδοσία για μη κρατικά Πανεπιστήμια;

Η ΝΔ επιζητά τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας και τη συμπόρευση μακριά από ιδεοληψίες και εφήμερες σκοπιμότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον ορισμό προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να επιδειχθεί η απαιτούμενη περίσκεψη ως προς τους θεσμούς, και αναφερόμενος στην πρόταση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι, θέλει μεν να ακυρώσει κάθε πιθανή πρόκληση πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται για το λόγο αυτό, να ακυρώσουμε μια ρύθμιση που ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις στη συνεννόηση και σε κοινά αποδεκτές επιλογές».

Ο κ. Καραμανλής στάθηκε στο θέμα της Παιδείας, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα εάν «θα διαμορφώσουμε εμείς το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ή θα αφήσουμε να επικρατήσουν καταστάσεις που δημιουργούν τον κίνδυνο ενός αρρύθμιστου πεδίου».

Πρότασή μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, είναι να είναι απόλυτα σαφές ότι η παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης από μη δημόσιους φορείς γίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με αυστηρή εποπτεία του κράτους και να προβλέπεται ρητά ότι τα προσόντα των διδασκόντων στα μη κρατικά ιδρύματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα των διδασκόντων στα κρατικά.

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε θετικά, «το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εδώ και αρκετό καιρό, βαίνει παράλληλα. Με συναίσθηση ευθύνης και πραγματικά προοδευτική αντίληψη, η σύνθεση των προτάσεων είναι απόλυτα εφικτή».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει στο Σύνταγμα άλλοθι για την αποτυχία της, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, και αφιέρωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη νέα γενιά που διαδήλωνε εκτός του Κοινοβουλίου την ώρα της συζήτησης και σημείωσε ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αφιέρωση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, του 40% των πόρων του Δ' ΚΠΣ, αποτελούν προϋποθέσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση -«αλλιώς δεν έχει νόημα».

Επανέλαβε πάντως, τις θέσεις του υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βάσει συμφωνιών τετραετίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ με το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες - και υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς «η μη ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων, σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία».

Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «τα Συντάγματα έχουν αξία όταν τηρούνται». «Δεν είπατε τίποτα για την παραβίαση του Συντάγματος στην υπόθεση των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών, το κομματικό κράτος, την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, την υποβάθμιση των αξιών (...)».