Δέκα χρόνια μετά την υπόθεση παιδεραστίας «Ντιτρού», το Βέλγιο παρακολουθεί συγκλονισμένο την υπόθεση της δολοφονίας δύο μικρών κοριτσιών, της Ναταλί Μαί, δέκα ετών και της Στασί Λέμενς, επτά ετών, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές χθες σε συνοικία της Λιέγης από την αστυνομία, δεκαοχτώ ημέρες μετά την εξαφάνισή τους.
Βασικός ύποπτος, κατά την αστυνομία, είναι ο 38χρονος Βέλγος, μαροκινής καταγωγής, Αμπντελάχ Αΐτ Ουντ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί για βιασμούς ανηλίκων και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.
Η γαλλόφωνη εφημερίδα «Λιμπρ Μπελζίκ» αναφέρει ότι η βελγική δικαιοσύνη έχει βελτιωθεί μετά την υπόθεση Ντιτρού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών και κυρίως τη μεταχείριση της οικογένειας των θυμάτων. «Η υπόθεση Ντιτρού ανέδειξε μια πολύ σκληρή δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά τους γονείς των θυμάτων», γράφει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι «τουλάχιστον, στην υπόθεση της Ναταλί και της Στασί δεν επαναλήφθηκαν τα ίδια λάθη, που έκαναν ακόμα πιο οδυνηρή την αγωνία των γονιών της Τζουλί και της Μελίσα, των δύο κοριτσιών που προ δεκαετίας βρέθηκαν ζωντανά, φυλακισμένα στο σπίτι του Ντιτρού».
Στο ίδιο πνεύμα, και η φλαμανδική εφημερίδα «Χετ Λαατσε Νιους» αναφέρει ότι «το μόνο θετικό γεγονός αυτής της υπόθεσης είναι ότι αποδείχθηκε ότι οι βελγικές αρχές ξέρουν να αντιδρούν γρήγορα και να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα». Επίσης, η φλαμανδική εφημερίδα αναφέρεται στην πολύτιμη συμβολή της βελγικής οργάνωσης για την προστασία των παιδιών «Child Focus», η οποία διένειμε δεκάδες χιλιάδες αφίσες με τις φωτογραφίες της Στασί και της Ναταλί σε όλη την Ευρώπη.
Και η φλαμανδική εφημερίδα «Ντε Σταντάρτ» τονίζει ότι αυτή τη φορά τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των δύο κοριτσιών, η ταχύτητα και ο επαγγελματισμός με την οποία έδρασαν οι βελγικές αρχές, δεν έχουν καμία σχέση με τα λάθη που έκανε η αστυνομία και η δικαιοσύνη στην υπόθεση Ντιτρού.
Εξάλλου, η «Ντε Σταντάρτ», θίγει το γεγονός ότι ο βασικός ύποπτος, Αΐτ Ούντ, παρόλο που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για βιασμούς ανηλίκων, αφέθηκε ελεύθερος, κάτω από όχι και τόσο ξεκάθαρες συνθήκες. «Αν δεν τίθεται καν θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής, όπως επιθυμεί ένα μέρος της κοινής γνώμης, τότε θα πρέπει οι υπεύθυνοι να μας πουν, πώς εκτελεί την ποινή του ένας κατάδικος και υπό ποιές συνθήκες αφείνεται ελεύθερος», γράφει η φλαμανδική εφημερίδα.
«Ας αποφύγουμε την ψύχωση», γράφει από την άλλη πλευρά η γαλλόφωνη εφημερίδα «Σουάρ», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος». «Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν προστατευτικό κλοιό, όμως θα πρέπει να επαγρυπνούμε», γράφει ένας ψυχίατρος στη «Σουάρ», καταλογίζοντας ευθύνες και στους γονείς των δύο κοριτσιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ