Ζήτημα αρχής ή απλή σχολαστικότητα από γερμανικής πλευράς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης στην Ελλάδα; Οι απόψεις των Γερμανών αρθρογράφων διίστανται.
Ζήτημα αρχής ή απλή σχολαστικότητα από γερμανικής πλευράς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης στην Ελλάδα; Οι απόψεις των Γερμανών αρθρογράφων διίστανται.
Ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής εύκολα χωρίς προβλήματα; Όποιος γνωρίζει από το 2010 την ιστορία των πακέτων στήριξης προς την Ελλάδα θα θεωρούσε αδιανόητο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γράφει η Frankfurter Allgemein Zeitung με αφορμή τη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης 15 δις στην Ελλάδα.
Και η εφημερίδα παρατηρεί: «Η εκταμίευση αναβάλλεται μέχρι, το πιθανότερο, αρχές Αυγούστου. Υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι παίκτες στο ελληνικό δράμα: η ελληνική κυβέρνηση και η γερμανική βουλή. Για μια ακόμα φορά η Αθήνα θεώρησε ότι δεν πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα και αποφάσισε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου».
«Και πάλι προβλήματα με την Αθήνα» τιτλοφορεί άρθρο της για το γερμανικό «μπλόκο» στην τελευταία δόση η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι «σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες οι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές μπορούν με δυσκολία να συγκρατήσουν την οργή τους. ''Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η Αθήνα με μονομερείς ενέργειες αναιρεί μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε''. Ο συντηρητικός βουλευτής Έκχαρντ Ρέμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού, θέτει ζητήματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ υπό την πίεση της Κ.Ο. των Γερμανών συντηρητικών η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που χάνονται για το ελληνικό δημόσιο λόγω του μειωμένου ΦΠΑ».
«Ο ΦΠΑ στα νησιά απασχολεί μόνο το Βερολίνο»
Όπως συμπληρώνει η εφημερίδα του Μονάχου «για τους Γερμανούς συντηρητικούς έχει ιδιαίτερη σημασία να μην γίνουν τώρα παρατυπίες, που θα δώσουν στη αντιπολίτευση τη δυνατότητα να ανατρέψει εν τέλει το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο κοινοβούλιο. Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν καταστροφικό τόσο για την Αθήνα, όσο και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι με την τελευταία δόση η Ελλάδα θα μπορέσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου όπως έχει συμφωνηθεί και δεν θα απασχολήσει ξανά τους γερμανούς πολιτικούς μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές το 2021. "Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή όλων των ελληνικών δεσμεύσεων, που αποτελούν προϋπόθεση για το πράσινο φως στις ελαφρύνσεις του χρέους ", υπογραμμίζει ο συντηρητικός πολιτικός».
Μόνο ως πολιτικά ηθελημένη σχολαστικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας, εκτιμά σε σχόλιο η εφημερίδα Neues Deutschland. Η εφημερίδα θεωρεί υπερβολική μια νέα παρέμβαση της γερμανικής βουλής στην εκταμίευση της δόσης: «Όλους τους υπόλοιπους δανειστές, εκτός της Γερμανίας, δεν φαίνεται να τους απασχολεί ότι η Αθήνα δεν θέλει να αυξήσει τον συντελεστή σε πέντε νησιά στο Αιγαίο. Γιατί στο κάτω κάτω να τους ενδιαφέρει; Ούτως ή άλλως η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει όλα τα μέτρα, ανεξάρτητα από το πόσο δρακόντεια είναι. Για μια ακόμα φορά ωστόσο το Βερολίνο φέρεται μικρόψυχα στην Αθήνα. Με το μπλοκάρισμα της δόσης η γερμανική κυβέρνηση κάνει μια ακόμα επίδειξη εξουσίας έναντι της Ελλάδας πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα. Όμως ο εφιάλτης για την Ελλάδα δεν θα τελειώσει ούτε μετά την 20η Αυγούστου, μιας και θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία της Κομισιόν».