Περιβάλλον
Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 09:50

Το Κονγκό εξετάζει την άδεια εξόρυξης πετρελαίου στα εθνικά του πάρκα

Δύο εθνικά πάρκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν απειλές ρύπανσης και καταστροφής βιοτόπων, εάν δοθεί πράσινο φως για γεωτρήσεις πετρελαίου εντός των ορίων τους.

Δύο εθνικά πάρκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν απειλές ρύπανσης και καταστροφής βιοτόπων, εάν δοθεί πράσινο φως για γεωτρήσεις πετρελαίου εντός των ορίων τους. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει αν θα επιτρέψει κατασκευή πετρελαιοπηγών σε τμήματα των εθνικών πάρκων Σαλόνγκα και Βιρούνγκα, τα οποία φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα είδη άγριας ​​πανίδας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση του Κονγκό, πάνω από το ένα πέμπτο του εθνικού πάρκου Βιρούνγκα θα μπορούσε να ανοίξει για εξόρυξη πετρελαίου. Το Βιρούνγκα φιλοξενεί περίπου τους μισούς γορίλες όλου του κόσμου. Το Εθνικό Πάρκο Σαλόνγκα εκτείνεται σε περισσότερα από 33.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Λεκάνη του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο. Η πυκνή ζούγκλα φιλοξενεί τους χιμπατζήδες μπονόμπο, την αφρικανική χρυσή γάτα, βουβάλους και άλλα σπάνια ζώα. Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε σε αυτό το σημείο κατά πόσο το Σαλόνγκα θα είναι διαθέσιμο για πετρελαιοπηγές. Σε δηλώσεις στον Τύπο της χώρας, η κυβέρνηση εξέφρασε τα δικαιώματά της να επιτρέψει την κατασκευή πετρελαιοπηγών και στα δύο πάρκα, υποστηρίζοντας ότι θα ληφθεί υπ’ όψιν η προστασία της άγριας ζωής και στις δύο περιοχές.

Τα σχέδια αυτά δέχτηκαν έντονες επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες έχουν ήδη καταγγείλει τα σχέδια. Ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, η UNESCO χαρακτηρίζει την εξόρυξη πόρων στα δύο πάρκα ως εξαιρετικές και μακροχρόνιες απειλές.

Η εξόρυξη πετρελαίου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτά τα πάρκα. Η λαθροθηρία αλλά και η απαγωγή ανθρώπων παραμένουν προβλήματα και στις δύο περιοχές. Αφού δύο Βρετανοί τουρίστες κρατήθηκαν όμηροι και ένας δασοφύλακας σκοτώθηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκλεισαν το πάρκο Βιρούνγκα μέχρι το 2019.