Πολιτική
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 19:17

Υπ. Άμυνας ΠΓΔΜ: «Μοιραζόμαστε τους ίδιους κινδύνους με την Ελλάδα»

Η ΠΓΔΜ έχει επιλέξει μία άλλη πορεία, μακρία από τον εθνικισμό, τόνισε η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπογραμμίζοντας πως με την Ελλάδα «μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, μοιραζόμαστε τους ίδιους κινδύνους και αντιμετωπίζουμε την ίδια κρίση. Και αν δεν κατανοήσουμε την περιοχή μας και τη σταθερότητά μας, κάποιος άλλος θα το κάνει. Και δεν θα μας αρέσει».

Η ΠΓΔΜ έχει επιλέξει μία άλλη πορεία, μακρία από τον εθνικισμό, τόνισε η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπογραμμίζοντας πως με την Ελλάδα «μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, μοιραζόμαστε τους ίδιους κινδύνους και αντιμετωπίζουμε την ίδια κρίση. Και αν δεν κατανοήσουμε την περιοχή μας και τη σταθερότητά μας, κάποιος άλλος θα το κάνει. Και δεν θα μας αρέσει».

Μιλώντας στο IBNA η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στις εσωτερικές δυσκολίες της κυβέρνησης στην πορεία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κατέθεσε την αισιοδοξία της για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας των Πρεσπών και το δημοψήφισμα, ενώ απευθύνεται και στους Έλληνες πολίτες, καλώντας τους να χτίσουν σχέση φιλίας και συμμαχίας με ένα κράτος στο Βορρά που είναι ανοιχτό και φιλικό απέναντι στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην υπογραφή της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ για έναρξη των συζητήσεων με την ΠΓΔΜ η κ. Σεκερίνσκα επεσήμανε ότι η χώρα της πέρασε πραγματικά δύσκολες, κρίσιμες περιόδους, τα τελευταία τρία χρόνια. «Και ήταν πάντοτε πραγματικό ζήτημα αν η χώρα θα επιβιώσει».

«Όταν πραγματοποίησε η χώρα τη συμφωνία με την Ελλάδα, ήταν πραγματικά μια στιγμή ελπίδας. Σήμερα, αυτή η ελπίδα γίνεται όλο και πιο πραγματική. Αλλά στην πολιτική, ειδικά στα Βαλκάνια, ολοκληρωμένο είναι μόνο ότι έχει τελείως ολοκληρωθεί. Και γιΑ αυτό πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Μπορεί να έχουμε μία μέρα γιορτής, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας έχουν πλέον στραφεί στον επόμενο στόχο και αυτός είναι ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα, μια επιτυχημένη διαδικασία εφαρμογής και ένταξης στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας σημείωσε ότι «κάθε συμβιβασμός, ειδικά σε θέματα που είναι πολύ συναισθηματικά, που αγγίζουν το βασικό αίσθημα της ταυτότητας μας, είναι πάντα επικίνδυνο. Και θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που βλέπουν το ποτήρι μισό γεμάτο και κάποιοι που το βλέπουν εν μέρει άδειο».

«Αλλά βαθιά εκτιμούν τη σταθερότητα. Βαθιά μέσα τους εκτιμούν, λύσεις. Βαθιά εκτιμούν τους ηγέτες που τους λένε "είναι δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε", αντί εκείνων που διαμαρτύρονται για τους άλλους, εκείνους που δημιουργούν εχθρούς γύρω μας. Έτσι ναι, θα υπάρξουν δυνατά φωνασκούντες κριτές της συμφωνίας, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πλειονότητα των πολιτών της χώρας μας αισθάνονται καλύτερα και πιο ασφαλείς για να δουν αυτό το διαφορετικό μέλλον να ξεδιπλώνεται μπροστά τους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Σεκερίνσκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα της έχασε μία ιστορική ευκαιρία το 2008 και «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία. Έχει κοστίσει στη χώρα μας όχι μόνο μια δεκαετία, μια χαμένη δεκαετία, άλλα χάσαμε το βηματισμό σε σχέση με τους γείτονές μας».

«Δεν πιστεύω ότι μόνο η πρόσκληση του ΝΑΤΟ ή η ένταξη στην ΕΕ είναι τα μόνα θετικά. Δεν είμαι ψευδής ιδεαλίστρια όταν λέω ότι αν κοιτάξετε και δείτε τους γείτονές σας ως συμμάχους σας, θα είστε πολύ καλύτερα. Είστε ισχυρότεροι. Είστε πιο σταθεροί. Πιστεύω λοιπόν ότι ίσως, το βασικό επιχείρημα για τη συμφωνία μας με την Ελλάδα δεν είναι μόνο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά το γεγονός ότι μπορούμε να πούμε "έχουμε επιλέξει άλλη πορεία"».

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία αρκετών Ελλήνων για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κ. Σεκερίνσκα υπογράμμισε πως «αυτό ίσως να είναι το ευκολότερο επιχείρημα για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε έναν καλό συμβιβασμό, όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να διαμαρτύρονται εξίσου, αλλά και οι δύο πλευρές μπορούν να διεκδικήσουν εξίσου την επιτυχία. Εάν δεν ήταν έτσι, το πρόβλημα δεν θα υπήρχε για τρεις δεκαετίες».

«Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες θα βρουν ένα πολύ ανοιχτό και φιλικό κράτος στο βορρά», κατέληξε

naftemporiki.gr