Πολιτική
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 08:55

Παραμένει ο «γόρδιος δεσμός» για το θέμα των δύο στρατιωτικών

Με «παγωμένα» χαμόγελα βγήκαν από την αίθουσα μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρ.Τ. Ερντογάν που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. «Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προφανώς ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων» είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας.

Από την έντυπη έκδοση 

Με «παγωμένα» χαμόγελα βγήκαν από την αίθουσα μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρ.Τ. Ερντογάν που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. 

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν εφ’ όλης της ύλης. «Έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προφανώς ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων. Τον ενημέρωσα ότι στην Ελλάδα η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» είπε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε μία σειρά από θέματα» αναφερόμενος στο προσφυγικό. «Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί το ζήτημα των οκτώ Τούρκων πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι του έδωσα να καταλάβει ότι αυτά τα δύο θέματα δεν μπορεί να συσχετίζονται» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη για το μέλλον του δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ζήτησε να οριστεί διαδικασία και να δικαστούν, προκειμένου να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.  

Σχόλιο για τη Ρωσία
«Δεν ανησυχώ αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας» περιορίστηκε να πει ο κ. Τσίπρας για την ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις. 

«Οι τουρκικές παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται και δεν αλλάξαμε σελίδα» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο στόχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι συμφώνησαν με τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του σχεδίου Γκουτέρες και γι’ αυτό -όπως είπε- θα συζητήσουν το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. 

Ενταξιακές με πΓΔΜ
«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η διακήρυξη του Βουκουρεστίου. Καθίσταται σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές διαδικασίες εάν και μόνο εάν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το πράσινο φως του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, κάνοντας λόγο για βαθιά υποκρισία όσων αντιδρούν. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά έχουν αποφασίσει να θέτουν τα εθνικά θέματα με στρεβλό τρόπο, τώρα που διαψεύστηκε η ατζέντα τους στην οικονομία. 

Αλλά αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα» είπε ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας από τις Βρυξέλλες επίθεση εναντίον του αρχηγού της Ν.Δ. και της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωνε η Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, κάτι που ήδη έχει τεθεί από την Άγκυρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να επέμεινε στην αρχική του γραμμή ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ τόνισε στον συνομιλητή του ότι στην υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, υπάρχει θέμα μη τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να υποστήριξε ότι το ελληνικό κράτος σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των οκτώ Τούρκων, ενώ οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται επί τέσσερις μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.   

Μ. Τσαβούσογλου με Π. Καμμένο
Νωρίτερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα είχε μεταφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσέγγισε τον Πάνο Καμμένο για να του πει «εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας», και τον κ. Καμμένο να του απαντά «στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο». 

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμμένο, που ενημέρωσε τους Έλληνες δημοσιογράφους, στο σύντομο τετ α τετ που έγινε ανάμεσα στους δύο άνδρες και με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να παραμένει άλυτο, ο Πάνος Καμμένος δεν φάνηκε να έχει όρεξη να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. 

Ζήτημα Θράκης έφερε η «αναφορά» στο ΝΑΤΟ
Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ξεκίνησε με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων, ενώ νωρίτερα το διπλωματικό θερμόμετρο είχε ανέβει καθώς η Άγκυρα ενοχλημένη από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έθεσε επισήμως, με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, θέμα Θράκης. 

«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών».

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την αναγνώριση «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική», με αναφορές στην προσφυγή που έχει γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέσα στο 2017 στη Βουλή η οποία προέβλεπε το δικαίωμα μίας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της να επανέλθει στη δικαιοσύνη αν υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης, χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» έκανε λόγο η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πριν από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν.