Κόσμος
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 13:19

Ε.E.: Εκθεση για την ασφάλεια τροφίμων

Αύξηση κατά 22% σημείωσαν σε ετήσια βάση το 2005 οι κοινοποιήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, το περασμένο έτος παραλήφθηκαν συνολικά μέσω του RASFF 3.158 κοινοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους από τρόφιμα και ζωοτροφές σε σύγκριση με 2.588 κοινοποιήσεις το 2004.

Οι περισσότερες κοινοποιήσεις αφορούσαν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και αλιείας, τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα βότανα και τα καρυκεύματα. Μεταξύ των κύριων κινδύνων που κοινοποιήθηκαν από τις εθνικές αρχές ελέγχου ήταν η παρουσία μυκοτοξινών, επιβλαβών μικροοργανισμών (όπως η σαλμονέλλα και το e-coli) και παράνομων ουσιών (όπως οι χρωστικές του Σουδάν).

Η έκθεση εξετάζει επίσης ορισμένα από τα σημαντικότερα κρούσματα στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων το 2005, όπως η παρουσία της χημικής ουσίας ITX στο βρεφικό γάλα σε υγρή μορφή, παρουσιάζει συνοπτικά το ρόλο του RASFF όσον αφορά την αντιμετώπισή τους και εξετάζει τη συνέχεια που δόθηκε σε αυτά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την αύξηση του αριθμού κοινοποιήσεων – πιο ενεργητική υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη, βελτιωμένοι έλεγχοι στα νέα κράτη μέλη και αύξηση στις εισαγωγές τροφίμων λόγω της διεύρυνσης, πράγμα που σημαίνει περισσότερους ελέγχους στα σύνορα. Ο αριθμός των κοινοποιήσεων RASFF αυξάνεται σταθερά κάθε έτος, δείχνοντας ότι το σύστημα καθιερώνεται όλο και περισσότερο ως η πρώτη αντίδραση των κρατών μελών όταν διαπιστώνουν προβλήματα ασφάλειας τροφίμων στις αγορές τους.