Την αποφασιστικότητα της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, υποστηρίζοντας ότι «το να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη της ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει για μας σιγουριά και ασφάλεια», ενώ σχετικά με το προσφυγικόυπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί εμάς, τα Βαλκάνια, για να αποκρούει πρόσφυγες».
Την αποφασιστικότητα της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, υποστηρίζοντας ότι το να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη της ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει για μας σιγουριά και ασφάλεια, ενώ σχετικά με το προσφυγικό τονίζει ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί εμάς, τα Βαλκάνια, για να αποκρούει πρόσφυγες.
«Κανείς δεν μας έχει αναγκάσει να ενσωματωθούμε στη Δύση. Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση δική μας και μόνο δική μας. Το 70%-80% των πολιτών μας υποστηρίζει, επίσης, την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε τώρα κάτι» υπογράμμισε σχετικά με το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Ντιμιτρόφ μιλώντας στην «Die Welt» και σχολιάζοντας τις, κατά τη Welt, «αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στα Σκόπια απείλησε τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι, εάν η χώρα του προσχωρήσει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θα το πληρώσει», σημειώνει:
«Είμαστε γεωγραφικά περιτριγυρισμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ. Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει ένα ημιτελές έργο. Ήδη από το 1993 δηλώσαμε την επιθυμία μας να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Έπρεπε να γίνουμε μέλος το 2008, αλλά η διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα το εμπόδισε. Το να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη της ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει για μας σιγουριά, ασφάλεια. Μακροπρόθεσμα, εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ της σταθερότητας και των χωρών που κυβερνώνται δημοκρατικά».
Συνεργασία με χώρες προέλευσης μεταναστών
Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι «τα Βαλκάνια δεν μπορεί χρησιμοποιούνται για να σταματούν τους πρόσφυγες», τασσόμενος υπέρ της συνεργασίας και της βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης ώστε, όπως είπε, να είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη.
«Γι ' αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι στη Συρία. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά κάποια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι εύκολο για ορισμένους πολιτικούς να υπόσχονται στους πολίτες απλές λύσεις, να θέλουν να κλείνουν σύνορα, να υψώνουν τείχη και να υπόσχονται επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί λύση ομφαλοσκοπώντας».
Σε ό,τι αφορά τη χώρα του ο κ. Ντιμιτρόφ σημειώνει ότι «σίγουρα είμαστε μια χώρα διέλευσης, αλλά πολύ λίγοι θέλουν να μείνουν και να ζητήσουν άσυλο. Το προσφυγικό έχει γίνει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση. Ακόμη και μια ευρωπαϊκή λύση από μόνη της δεν αρκεί. Γι' αυτό και κάθε μονομερής εθνική ενέργεια από μόνη της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
Για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων ασύλου στην πΓΔΜ υπογραμμίζει ότι «έχουμε ήδη δύο κέντρα διαμετακόμισης. Ποτέ δεν λάβαμε ένα τέτοιο επίσημο αίτημα. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Την πλήρη αλληλεγγύη μας θα την δείξουμε όταν είμαστε μέλη της Ε.Ε. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί εμάς, τα Βαλκάνια, για να αποκρούει πρόσφυγες. Όποιος φτάνει στη χώρα μας προέρχεται από ένα κράτος της Ε.Ε».