Τη θέση της ΝΔ για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η οποία θα κρίνει και το αν η ρύθμιση θα εφαρμοστεί από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τη θέση της ΝΔ για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η οποία θα κρίνει και το αν η ρύθμιση θα εφαρμοστεί από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΝΔ έχει συνδέσει ευθέως τη στάση της στο θέμα της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής με την αποδοχή από την κυβερνητική πλευρά του αιτήματός της για να παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες από τον τόπο της κατοικίας της. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινίσει εάν τελικά θα πει το «ναι» στην κατάτμηση μετά το πρώτο βήμα που έκανε η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής η οποία εντός πενταμήνου θα αποφανθεί για το θέμα της ψήφου των αποδήμων.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή η ΝΔ θόλωσε το τοπίο καθώς ο εισηγητής της Μάκης Βορίδης άφησε να διαφανεί ότι η αρχικά επιφυλακτική θέση του κόμματος μεταστρέφεται σε ξεκάθαρη διαφωνία. Ειδικότερα, δήλωσε, ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει «όλες τις εκλογικές διατάξεις του νομοσχεδίου». Αργότερα, όμως, ο κ. Βορίδης έσπευσε να ανασκευάσει σημειώνοντας ότι δεν συμπεριλαμβάνει την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και την ψήφο των αποδήμων στις εκλογικές διατάξεις. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι την θέση της ΝΔ θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με παρέμβασή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο εισάγεται την Τετάρτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η στάση της ΝΔ είναι κρίσιμη καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι για την εφαρμογή της κατάτμησης των περιφερειών από τις επόμενες εκλογές. Μέχρι στιγμής υπέρ της διάταξης τάσσονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Τις διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις της ΝΔ σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, καταγγέλλοντας ότι οφείλονται στις «βαρονίες» της ΝΔ. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «εμφύλιο» στο εσωτερικό της ΝΔ. Πάντως, εσωτερικό πρόβλημα με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» προέκυψε και στην κυβέρνηση καθώς οι ΑΝΕΛ δεν υπερψήφισαν τη διάταξη για την εφαρμογή συστήματος απλής αναλογικής στον α' γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν επιφύλαξη και ζητούν να θεσπιστεί κατώφλι 3% για την είσοδο των υποψηφίων στα Δημοτικά Συμβούλια. Η διάταξη εγκρίθηκε, όμως, χάρη στο ΚΚΕ το οποίο υπερψήφισε στην αρμόδια επιτροπή τις διατάξεις για την απλή αναλογική.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Γιώργου Πατούλη, για τη διαφημιστική εκστρατεία που χρηματοδοτεί μέσω της ΚΕΔΕ κατά του νομοσχεδίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν η ΚΕΔΕ πληρώνει με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου ακόμη και τις εταιρείες που τηλεφωνούν σε νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς ζητώντας τους να παραστούν σε συγκεντρώσεις κατά του σχεδίου Κλεισθένης. Τον κ. Πατούλη υπερασπίστηκαν από την πλευρά τους ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ καταγγέλλοντας κυβερνητική επίθεση προς όσους διαφωνούν με τον «Κλεισθένη».
naftemporiki.gr