Προσδοκίες για ορισμένους από τους υποψηφίους στις φετινές Πανελλήνιες που έγραψαν κάτω από τη βάση, δημιουργεί ερμηνευτική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύμφωνα με την πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την πρόσβαση στα ΑΕΙ , η εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ είναι δυνατή μόνο σε όσους έχουν βαθμό πρόσβασης ίσο ή μεγαλύτερο του 10 και τουλάχιστον το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον μια από τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις. Ετσι, είναι δυνατόν υποψήφιος με βαθμό πρόσβασης κάτω του 10 να εισαχθεί σε τμήμα ΑΕΙ, εφόσον συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό του μέγιστου συνολικού αριθμού μορίων.
«Προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι το 10 ως μέσος όρος βαθμολογίας ή τα 10.000 μόρια», διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος.
Τα συνολικά μόρια υπολογίζονται μόνο μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, αφού οι υποψήφιοι εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπόψη της βαρύτητας των εξετασθέντων μαθημάτων σε κάθε πεδίο και κατεύθυνση, για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας συστήνει σε όλους τους υποψηφίους να καταθέσουν μηχανογραφικό, αφού, όπως επισημαίνει, κατά την επεξεργασία των στοιχείων, θα απορριφθούν αυτόματα όσοι δεν πληρούν καμία από τις τεθείσες προϋποθέσεις.
Εξάλλου, αύριο το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, καλείται να απαντήσει στο αίτημα του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέκου Αλαβάνου, να μη ισχύσει για φέτος το βαθμολογικό όριο του 10 ή των 10.000 μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.