H Ισπανία, η οποία αναδεικνύεται σε νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για την Frontex, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Φαμπρίς Λετζερί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
H Ισπανία, η οποία αναδεικνύεται σε νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για την Frontex, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Φαμπρίς Λετζερί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Τον Ιούνιο, είχανε περίπου 6.000 παράτυπους μετανάστες από την Αφρική στη Δυτική Μεσόγειο. «Εάν οι αριθμοί ανέβουν εκεί όπως γίνεται τελευταία, αυτό το μονοπάτι θα γίνει το πιο σημαντικό», προειδοποιεί ο Λετζερί. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν Μαροκινοί, οι άλλοι ήταν από τη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με τη Frontex, οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έχουν εναλλακτική διαδρομή, μέσω του Μαρόκου προς την Ευρώπη.
Ο Λετζερί υποστηρίζει την ανάγκη προώθησης του σχεδίου για διεθνείς εγκαταστάσεις στέγασης στην Αφρική, ώστε κανείς να μην ελπίζει ότι θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μετά τη διάσωση του. «Εάν ο αυτοματισμός αυτός δεν υπάρχει πλέον, μπορούμε να καταπολεμήσουμε επιτυχώς το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο», δήλωσε ο Λετζερί.
Συνολικά, λιγότεροι μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης σε όλη τη Μεσόγειο, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Ιουλίου, έφτασαν φέτος περίπου 46.500 -παιδιά, γυναίκες και άνδρες- σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Γενεύη. Την ίδια περίοδο του 2017, υπολογίζεται ότι είχαν φθάσει περισσότεροι από 101.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Ιουλίου του 2016, υπήρχαν 232.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ αποδίδει τη μείωση των αφίξεων στις περιοριστικές πολιτικές προσφύγων και μετανάστευσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως το κλείσιμο της λεγόμενης διαδρομής των Βαλκανίων, το 2016. Σε αυτή τη διαδρομή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από περιοχές όπου επικρατεί κρίση της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας σε κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στη διάσωση, λόγω των πολλών θανάτων στη Μεσόγειο. Η διάσωση των ανθρώπων έχει ύψιστη προτεραιότητα. Η UNHCR επέκρινε χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα, οι αρχές των οποίων εμποδίζουν ή καθιστούν αδύνατες τις επιχειρήσεις διάσωσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.