Κοινωνία
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 17:30

Άρειος Πάγος: «Ναι» στην έκδοση 28χρονης θύματος trafficking

Υπέρ της έκδοσης 28χρονης Μολδαβής στη χώρα της τάχθηκε ο Άρειος Πάγος, παρ' ότι έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking και με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στην εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών. Η τύχη της βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Υπέρ της έκδοσης 28χρονης Μολδαβής στη χώρα της τάχθηκε ο Άρειος Πάγος, παρ' ότι έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking και με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στην εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

Κατόπιν αυτής της απόφασης των αρεοπαγιτών, η τύχη της 28χρονης βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους νομικούς της, ο Άρειος Πάγος, με την εν λόγω απόφασή του (υπ' αριθμ. 395/2018), παρέβλεψε ότι, εφόσον η νεαρή έχει χαρακτηριστεί ως θύμα trafficking, δεν επιτρέπεται -υπό την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων αυτών- να ασκηθεί ποινική δίωξη, εάν τυχόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση την οποία έχει καταγγείλει κι έχουν καταδικαστεί οι καταγγελθέντες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης και τις καταθέσεις των αστυνομικών, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, η γυναίκα μετέβη στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κι Εμπορίας Ανθρώπων και κατέθεσε ενόρκως ότι το 2012 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ευάλωτη θέση και δεινή οικονομική της κατάσταση, με τη χρήση απατηλών μέσων, απέσπασαν τη συναίνεσή της προκειμένου να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και να εργαστεί για λογαριασμό τους ως εκδιδόμενη.

Τον Απρίλιο του 2013, καθ' υπόδειξη των μελών της οργάνωσης, η 28χρονη έφθασε παράνομα στην Αθήνα, όπου την εγκατέστησαν σε χώρο που διατηρούσαν. Εκεί της γνωστοποίησαν ότι από την εργασία της θα τους καταβάλλει τμηματικά το ποσό των 4.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν ξοδέψει για την παράνομη είσοδό της στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, της παρέδωσαν πλαστό ρουμανικό δελτίο ταυτότητας και τη μετέφεραν διαδοχικά σε Άργος και Καβάλα, προκειμένου να εκδίδεται έναντι αμοιβής σε οίκους ανοχής που διατηρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και εν συνεχεία της αποσπούσαν το σύνολο των εσόδων της.

Περίπου πέντε μήνες μετά, η 28χρονη κατάφερε να δραπετεύσει και να ξεφύγει από τον έλεγχο των μελών της εγκληματικός οργάνωσης.

Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Άργος, συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος ενός εκ των οποίων εκκρεμούσε μάλιστα και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ρουμανίας, με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης ανηλίκου, πορνογραφίας ανηλίκου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ