Εξηγήσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην έρευνα για τη δεύτερη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ σε διάστημα λίγων μηνών, ζητεί από τη Ρωσία ο Βρετανός υπουργός Ασφαλείας Μπεν Ουάλας. Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς οι ομοιότητες ανάμεσα στο ζευγάρι των Βρετανών που βρέθηκε την Τρίτη σε κρίσιμη κατάσταση και η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια, τον περασμένο Μάρτιο, πολλαπλασιάζονται.
Εξηγήσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην έρευνα για τη δεύτερη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ σε διάστημα λίγων μηνών, ζητεί από τη Ρωσία ο Βρετανός υπουργός Ασφαλείας Μπεν Ουάλας.
Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς οι ομοιότητες ανάμεσα στο ζευγάρι των Βρετανών που βρέθηκε την Τρίτη σε κρίσιμη κατάσταση στο Αμεσμπερι, στη νότια Βρετανία, και η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια, τον περασμένο Μάρτιο, πολλαπλασιάζονται. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως επιβεβαιώνουν οι αστυνομικές αρχές της χώρας, τα θύματα εκτέθηκαν στη νευροπαραλυτική ουσία Ναβιτσόκ.
«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το “λάθος”, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο Ουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.
Η απάντηση από την πλευρά της Μόσχας ήρθε μέσω Twitter από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ολλανδία. «Πόσο χαζή θεωρούν τη Ρωσία ώστε να χρησιμοποιήσει “ξανά” το λεγόμενο “Ναβιτσόκ” στα μέσα του Μουντιάλ; Πρέπει να συνεχιστεί το σόου;», σχολίασε με νόημα η ρωσική πρεσβεία στον λογαριασμό της.
Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας Νιλ Μπάσου από την πλευρά του απέφυγε να αποδώσει ευθύνες στη Ρωσία. Τόνισε ωστόσο ότι «πρόκειται για την ίδια ουσία», προσθέτοντας ευθύς αμέσως ότι μένει να εξακριβωθεί εάν η ουσία που δηλητηρίασε το ζευγάρι στο Αμεσμπερι προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνη στην οποία είχαν εκτεθεί ο Σκρίπαλ και η κόρη του.
Το Ναβιτσόκ είναι μία τοξική ουσία, η οποία σταματάει τη σύνδεση του νευρικού συστήματος και των μυών, διακόπτοντας σταδιακά την αναπνοή. Σε αυτό το στάδιο ωστόσο, οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει σε ποια μορφή ήταν η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε η 44χρονη γυναίκα και ο 45χρονος σύντροφός της. Για την ώρα, δεν υπάρχει επίσης κανένα στοιχείο στον πρότερο βίο του ζευγαριού που να αποτελεί ένδειξη για ποιον λόγο δηλητηριάστηκε.
Το συμβάν αυτό «ακολουθεί τη θρασεία και βάρβαρη επίθεση η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ντάβιντ. «Την Πέμπτη θα προεδρεύσω σε μια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBR για τη συνεχιζόμενη έρευνα», πρόσθεσε ο Ντάβιντ.
Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του ευρωπαϊκό έδαφος.
Κατά την πρώτη επίθεση, τον Μάρτιο, ευρωπαίοι εταίροι και ΗΠΑ είχαν στηρίξει τη στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία καθιστούσε υπεύθυνη τη Μόσχα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες, οι περισσότεροι από τον Ψυχρό Πόλεμο.
naftemporiki.gr