Πολιτική
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 12:04

Ευ. Βενιζέλος: Οι Έλληνες δεν περιμένουν από τον κ. Μοσκοβισί να τους περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν εμπειρία και δεν περιμένουν από κανέναν κ. Μοσκοβισί να τους περιγράψει μία κατάσταση που την ξέρουν και τη βιώνουν» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει αν συμμερίζεται τις απόψεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν εμπειρία και δεν περιμένουν από κανέναν κ. Μοσκοβισί να τους περιγράψει μία κατάσταση που την ξέρουν και τη βιώνουν» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει αν συμμερίζεται τις απόψεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ο κ. Μοσκοβισί «έχει αντίληψη των πραγμάτων γιατί είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και ένας Ευρωπαίος πολιτικός που έχει αίσθηση των συσχετισμών και της πραγματικότητας σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο και ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχει νόημα να παρουσιάζεις ένα δήθεν success story, λέγοντας ότι αλλάζει κατάσταση η Ελλάδα και βγαίνει από το μνημόνιο».  

«Εγώ να δικαιολογήσω τον κύριο Moscovici, επειδή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος, θέλει να εμφανίσει ένα success story, να πει στις κυβερνήσεις ότι η Επιτροπή παράγει ένα έργο.  Αλλά οι κυβερνήσεις ξέρουν πάρα πολύ καλά, γιατί το Eurogroup αποφασίζει, και αποφασίζει πολλές φορές υποτιμώντας την Επιτροπή» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι «η ίδια η ύπαρξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης ήταν έκφραση δυσπιστίας των κρατών μελών και ιδίως της Γερμανίας προς την Κομισιόν». 

Όπως επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Μοσκοβισί ξέρει επίσης πάρα πολύ καλά ότι εδώ δεν υπάρχει μόνον η εποπτεία που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, αλλά εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο υβριδικό σύστημα ενισχυμένης εποπτείας, η οποία λειτουργεί ως προληπτική πιστωτική γραμμή με όλα τα κακά της, αλλά όχι τα καλά της». 

«Αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και πρέπει ο κ. Μοσκοβισί να το σκεφθεί πάρα πολύ σοβαρά, και η Επιτροπή ως όργανο να το σκεφθεί, υπό τον κ. Γιούνκερ, είναι εάν η Επιτροπή έχει μέσα στις αρμοδιότητές της την ενθάρρυνση και την τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη μέλη ή αν αποστολή της είναι να ανακόπτει αυτά τα φαινόμενα» συμπλήρωσε για να προσθέσει: «Μπορεί να πει ο κ. Μοσκοβισί ότι πρέπει να γιορτάσω την ενσωμάτωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ –αναρωτιέμαι εγώ– στο ευρωπαϊκό σύστημα, ότι εδώ πήραμε ένα εθνικολαϊκιστικό ριζοσπαστικό μόρφωμα και το μετατρέψαμε σιγά-σιγά σε ένα συμβατικό ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο ακολουθεί την κεντρική γραμμή, είναι ενδοτικό στο εξωτερικό, δεν φέρνει αντιρρήσεις, αποδέχεται τα πάντα, κλείνει τα θέματα, άρα γιατί να μη γιορτάσουμε την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο με την ταπεινωτικότερη δυνατή μορφή».

Τόνισε παράλληλα πως ο ίδιος είναι κατά της περικοπής των συντάξεων και πως θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμόζεται το κριτήριο του Συμβουλίου Επικρατείας για το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, για να διερωτηθεί ωστόσο «αν μπορεί να με διαβεβαιώσει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος ή ο κ. Μοσκοβισί ότι δεν θα καταρρεύσει μεθαύριο το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, με αδυναμία καταβολής, αρχικά, των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και, μετά, και ενός τμήματος των κύριων συντάξεων».

«Αυτό με ενδιαφέρει εμένα και αυτό είναι το θεμελιώδες.  Άρα, λοιπόν, εάν θέλει κάποιος, έστω Ευρωπαίος, να ανοίξουμε ξανά το ασφαλιστικό, ας το ανοίξουμε ξανά, αλλά για να το λύσουμε συνολικά ως πρόβλημα που αφορά τις επόμενες γενιές, όλους τους συνταξιούχους και όλους τους εργαζόμενους» υπογράμμισε.

«Ο κ. Καμμένος γελοιποιεί τα πάντα»

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο κ. Καμμένος γελοιοποιεί τα πάντα, γελοιοποιεί το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, γελοιοποιεί ένα εθνικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα των σχέσεών μας με τα Σκόπια και, βεβαίως, γελοιοποιεί και το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας, διότι η συμπεριφορά αυτή είναι μία συμπεριφορά που αντιβαίνει στην κοινή λογική και ισοπεδώνει τα πάντα» ανέφερε.

Όπως παρατήρησε, η συμφωνία των Πρεσπών «υπεγράφη και κατέστη εφικτό το να βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε, επειδή ο κ. Καμμένος επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία αυτή». «Με τη θετική ψήφο που έδωσε στη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, στην πραγματικότητα συνυπέγραψε τη σύμβαση αυτή, την οποία καταγγέλλει ως αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα και στον ιδεολογικό πυρήνα –εάν υπάρχει κάτι τέτοιο– των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κύρωσης της συμφωνία με 180 ψήφους που έθεσε ο κ. Καμμένος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Η συμφωνία αυτή δεν αφορά το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι με 180 ψήφους κυρώνονται εκείνες οι διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες μεταφέρονται, κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών Οργανισμών. Αυτό συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωζώνη, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όχι με το πώς διευθετούμε το ζήτημα του ονόματος και τη χρήση του ονόματος με τη γειτονική μας χώρα».

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151, η οποία σημαίνει απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών» καθώς «αυτό προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 3 του Συντάγματος, όταν έχουμε διεθνή σύμβαση που συνιστά περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας». «Εδώ δεν έχουμε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας έχουμε όταν μετέχουμε σε ένα διεθνές γίγνεσθαι, όπως είναι, για παράδειγμα, η συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειοψηφία που απαιτείται για να κυρωθεί μία τέτοια σύμβαση, όσο σοβαρή και να είναι, είναι η γενική πλειοψηφία που ισχύει, δηλαδή η πλειοψηφία των παρόντων σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης και θέσης σε ισχύ, διότι, σύμφωνα με πρόβλεψη που υπάρχει στη συμφωνία, θα προσκληθούν, θα αποφασισθεί η ένταξή τους και θα αρχίσουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι 29, να κυρώνουν το πρωτόκολλο ένταξης, αλλά, η Ελλάδα θα μείνει τελευταία και θα κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης ταυτόχρονα με την κύρωση της συνθήκης για το όνομα. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «εάν δεν κυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο η συνθήκη για το όνομα, σύμφωνα με τα όσα έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο, θα εξακολουθεί να διατηρείται σε ισχύ η ενδιάμεση συμφωνία του 1995». 

«Η ενδιάμεση συμφωνία εμπεριέχει το άρθρο 11, το οποίο ερμηνεύθηκε, δυστυχώς, εναντίον των απόψεών μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση που ξεκίνησε το 2008, με το λεγόμενο veto στο Βουκουρέστι, υπόθεση για την οποία εκδόθηκε εναντίον μας απόφαση το 2011.  Άρα, ακόμη κι εάν δεν κυρωθεί ποτέ αυτή η σύμβαση, η συνθήκη λέω εγώ, που υπογράψαμε και που παράγει σοβαρά έννομα αποτελέσματα από την υπογραφή της, επειδή θα μείνει σε ισχύ η ενδιάμεση συμφωνία με το άρθρο 11 και με την ερμηνεία του από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κινδυνεύουμε να δούμε τη γειτονική μας χώρα να καθίσταται μέλος του ΝΑΤΟ και εμείς να μην έχουμε κυρώσει τη συμφωνία αυτή, στην οποία μας έχει δεσμεύσει η υπογραφή που ετέθη από την κυβέρνηση, με τη διευκόλυνση που παρείχε στην κυβέρνησή του ο κ. Καμμένος» προειδοποίησε.