Κοινωνία
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 23:58

Κύκλωμα εξαπατούσε θύματα της κρίσης και τους αποσπούσε χρήματα

Κύκλωμα, το οποίο εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με πρόσχημα την τακτοποίηση «κόκκινων» δανείων, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές, με τη λεία της οργάνωσης να υπερβαίνει 2,28 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, συνελήφθησαν μία 46χρονη, η οποία θεωρούταν η αρχηγός του κυκλώματος, ο 44χρονος σύζυγος της, καθώς και ένας άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 50 ετών. Eπίσης, για το αδίκημα της διάπραξης απατών κατηγορούνται μία 48χρονη και ένας 82χρονος.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το κύκλωμα -μέσω δικτύου ιερομόναχων και μέντιουμ, όπου κατέφευγαν οι δανειολήπτες- ενημερωνόταν για τα στοιχεία και τις πληροφορίες των υποψήφιων θυμάτων τους.

Η 46χρονη εμφανιζόταν ως δικηγόρος και οικονομολόγος, με μεγάλο δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και υποσχόταν τη ρύθμιση των χρεών, με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, διακανονισμούς με τράπεζες και ρυθμίσεις ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Για τον σκοπό αυτό, η ψευτο-δικηγόρος ισχυριζόταν ότι είχε υψηλές γνωριμίες σε δημόσιο, τράπεζες, ακόμα και στην ΕΥΠ.

Τα ραντεβού με τους «πελάτες», η 46χρονη τα έκλεινε σε καφετέριες, ξενοδοχεία ή στα σπίτια των θυμάτων και για να δίνει κύρος, εμφανιζόταν είτε με τον 44χρονο άνδρα της, τον οποίο παρουσίαζε ως πιλότο της Αεροπορίας Στρατού, ή της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με τον 50χρονο που εμφανιζόταν ως καθηγητής πανεπιστημίου.

Ζητούσε από τα θύματα όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δημιουργία φακέλου, με σκοπό στην πραγματικότητα την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία οικονομικού προφίλ για τον εκάστοτε, ώστε να επιλέξει τα κατάλληλα άτομα.

Στη συνέχεια, τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων (τιμαλφή ή ακίνητη περιουσία) τα οποία υποτίθεται πως ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων.

Αμέσως μετά όμως, η επικοινωνία με τα θύματα διακοπτόταν, με το πρόσχημα ότι η 46χρονη είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, που την ανάγκαζαν να βρίσκεται είτε κλινήρης, είτε σε νοσοκομείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, το κύκλωμα από το 2013, κατάφερε να εξαπατήσει τουλάχιστον 20 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο υπερβαίνει τα 2.280.000 ευρώ.

naftemporiki.gr