Αφιερώματα
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 11:01

Η ενσωμάτωση των διεθνών προτύπων αναδεικνύει τους «πρωταθλητές»

Μετά τη νέα νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα του 2017 (Νόμος 4403/2016 για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών) η κοινοποίηση πληροφοριών ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη δυναμική, με μεμονωμένες έρευνες να αναφέρουν πως το σύνολο των Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας ή Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 ξεπέρασαν τους 70, όταν την τελευταία δεκαετία δεν ξεπερνούσαν τους 35-40 απολογισμούς.

Μετά τη νέα νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα του 2017 (Νόμος 4403/2016 για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών) η κοινοποίηση πληροφοριών ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη δυναμική, με μεμονωμένες έρευνες να αναφέρουν πως το σύνολο των Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας ή Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 ξεπέρασαν τους 70, όταν την τελευταία δεκαετία δεν ξεπερνούσαν τους 35-40 απολογισμούς.

Μιλώντας στη «N» η Kατερίνα Κατσούλη, Sustainability & CSR Director, Grant Thornton, αναρωτιέται μήπως η ποιότητα, στην περίπτωση αυτή, υπολείπεται της ποσότητας και επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα πόσες είναι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας που έχουν πραγματικά ενσωματώσει στις δραστηριότητές τους την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά.

«H ανάγκη της συγκρισιμότητας των στοιχείων και η αναγνώριση αυτών των επιχειρήσεων που είναι πραγματικά υπεύθυνες και επιδιώκουν την αειφόρο ανάπτυξη οδήγησαν τους διεθνείς οργανισμούς στην ανάπτυξη προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Με βάση τα κριτήρια, τις αρχές και τους δείκτες επίδοσης των προτύπων ενσωμάτωσης της ΕΚΕ, η καινοτομία και η πρωτοπορία αναδεικνύονται σε όλες τις περιπτώσεις» τονίζει η κ. Κατσούλη, που εξηγεί ότι οι επιχειρήσεις και γενικότερα οι οργανισμοί (μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, διεθνείς ή τοπικοί) που έχουν βασίσει τη λειτουργία τους στην εφαρμογή διεθνών προτύπων έχουν να επιδείξουν πολύ αξιόλογες καλές πρακτικές. Όσοι μάλιστα έχουν προχωρήσει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας κριτήρια κλαδικά, έχουν ενσωματώσει σε στρατηγικό επίπεδο την ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

«Η στρατηγική ενσωμάτωση της αειφορίας είναι αυτή που αναδεικνύει τους πρωταθλητές και οι οποίοι συνήθως αναδεικνύονται από ανεξάρτητους αναλυτές ή και φορείς. Πολύ περισσότερο δε, απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών τους, επιτυγχάνοντας επιδόσεις σε διαφορετικούς τομείς των δραστηριοτήτων τους» καταλήγει.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την κ. Κατσούλη και άλλους παράγοντες, κυρίως συμβούλους επιχειρήσεων σε θέματα προσέγγισης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναζητήσαμε μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές και λογοδοτούν στην κοινωνία, στους πελάτες, στους προμηθευτές και στα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ακολουθώντας διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών. Παρακάτω παρατίθεται ένα ενδεικτικό Top 10, δηλαδή ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις εταιρειών -από κάποιες δεκάδες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά- και η προσέγγισή τους στις παραπάνω προκλήσεις.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με όχημα την Εταιρική Υπευθυνότητα στηρίζει την κοινωνία και το περιβάλλον

Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον πλήττουν την ανάπτυξη, επενδύει αδιάλειπτα εδώ και 13 χρόνια στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Κατανοώντας το διευρυμένο ρόλο των τραπεζών, επιλέγει την κατεύθυνση της αειφόρου τραπεζικής με ευθύνη προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις είκοσι έξι τράπεζες-μέλη του United Nations Environment Programme - Finance Initiative (UNEP FI), που συμμετέχει ενεργά σε μία παγκόσμια διαβούλευση που θα διαμορφώσει τις Αρχές Υπεύθυνης και Βιώσιμης Τραπεζικής. 

Ήδη από το 2004 συμμετέχει εθελοντικά στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, δημοσιοποιεί ετησίως, με διαφάνεια και πληρότητα, τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της στο CDP και συμμετέχει στο δείκτη FTSE4Good, ενώ απέσπασε την υψηλότερη διάκριση Diamond στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI). Επίσης ο οργανισμός oekom Research, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως στον τομέα των βιώσιμων επενδύσεων, αναβάθμισε τον Ιανουάριο την απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας στο επίπεδο C- medium και την κατέστησε άνω του μέσου όρου, σε σχέση με τις 253 αξιολογημένες εταιρείες από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εκ των οποίων καμία δεν βαθμολογήθηκε άνω του C+.

Με περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς φορείς απασχόλησης και φροντίζει διαρκώς για ένα σύγχρονο, υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.  
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συντελεί εξαιρετικό έργο έχοντας δημιουργήσει Δίκτυο εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια και τηρώντας σημαντικές δεσμεύσεις της Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου. 

Επίσης η Τράπεζα έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ένα άρτια οργανωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), το οποίο πιστοποιείται κάθε χρόνο από το 2011 σύμφωνα με τον αυστηρό ευρωπαϊκό κανονισμό EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). Το ΣΠΔ της Τράπεζας Πειραιώς βαθμολογείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με 100/100 από τον πιο αναγνωρισμένο παγκόσμιο δείκτη αειφορίας Dow Jones Sustainability Index. Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει επίσης την πράσινη επιχειρηματικότητα μέσα από ολοκληρωμένες υπηρεσίες και ένα ευρύτατο φάσμα πράσινων προϊόντων προς τους πελάτες. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Όμιλος, ακολουθώντας τις διεθνείς και ευρωπαϊκές επιταγές, προχώρησε στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ενός νέου ενιαίου Συστήματος Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διαχείρισης (Environmental and Social Management System - ESMS). 

Εν κατακλείδι, ο όμιλος αναγνωρίζει τον ηγετικό του ρόλο στη χώρα και από τη θέση ευθύνης του δηλώνει δυναμικό «παρών» στη συλλογική προσπάθεια των Η.Ε. για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
 
ΕΛΠΕ: Στρατηγική με γνώμονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και όλες οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις για μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση. 

Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με την Ράνια Σουλάκη, διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οµίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αποτυπώνεται και στη γενική πολιτική Εταιρικής Υπευθυνότητας που ακολουθείται την τελευταία δεκαετία. Καταβάλλεται δε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να δημιουργείται ένα ασφαλές, υγιές και καλό εργασιακό περιβάλλον, να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης, που να ικανοποιούν τις παρούσες ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να διακυβεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της πολιτικής ο Όμιλος: α) Χρησιμοποιεί μεθόδους και πρακτικές, οι οποίες είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. β) Εφαρμόζει διαδικασίες για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, περιορισμού των εκπομπών και ορθής διαχείρισης των αποβλήτων. γ) Υιοθετεί τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές και τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για την προστασία του περιβάλλοντος. δ) Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων και εφαρμόζει σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης για όλο το προσωπικό και ε) Υλοποιεί προγράμματα και καλές πρακτικές για τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Με βάση την αρχή της Διαφάνειας και τη δέσμευση για συνεχή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, καταρτίζεται ετήσιος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σύμφωνα με ισχύοντα διεθνή πρότυπα. Από το 2007 υιοθετεί και συμβάλλει στη διάχυση των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UNGC), για: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση τεχνολογιών φιλικών προς αυτό, την εξάλειψη των διακρίσεων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και εκδίδει την Έκθεση Αναφοράς Προόδου (COP). 

Δεσμεύεται και εφαρμόζει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες περί Απολογισμού Βιωσιμότητας, του Global Reporting Initiative, GRI-G4 Comprehensive level, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού συμπληρώματος δεικτών για τον πετρελαϊκό κλάδο, Oil and Gas Sector Supplement. Η αξιοπιστία των παρεχόμενων στοιχείων και πληροφοριών πιστοποιείται από τρίτο ανεξάρτητο φορέα και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ.

Τέλος, το 2015 ο Όμιλος υιοθέτησε τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και συμμορφώνεται με τα 20 κριτήρια που ανταποκρίνονται στην ανάγκη μέτρησης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής επίδοσης.
 
ΟΤΕ: Σύνδεση της στρατηγικής με τους SDGs

Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, όπως τονίζεται στον Απολογισμό 2017, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής του στρατηγικής, ενώ συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στρατηγικός στόχος του είναι να αποτελεί έναν σύγχρονο, δυναμικό, πελατοκεντρικό οργανισμό, υψηλών επιδόσεων, με ηγετική θέση στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Για την επίτευξή του, ο Όμιλος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διαρκούς βελτίωσης, με κύριους πυλώνες: Τεχνολογική Υπεροχή, Άριστη Εμπειρία Πελάτη, Καινοτομία και Νέες Πηγές Εσόδων, Ηγετική Θέση στην Αγορά, Ψηφιακοποίηση, Απλοποίηση και Βελτιστοποίηση Κόστους και Κουλτούρα Ανάπτυξης.

Επιπλέον ο Όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει τη βιώσιμη επιχειρηματικότητά του, συμβάλλοντας στη στήριξη της κοινωνίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής του και οι Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ενσωματωμένες στη λειτουργία του. Έχει εντοπίσει 5 θεματικές προτεραιότητες της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και τα αποτελέσματα: του συνεχούς διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, των αναλύσεων των διεθνών τάσεων και των εξελίξεων σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και των εσωτερικών διαδικασιών αξιολόγησης και βελτίωσης της προσέγγισης του Ομίλου.

Με σκοπό την περαιτέρω ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην επιχειρηματική του στρατηγική, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει συνδέσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έχει αναγνωρίσει ως πιο συναφείς με τη λειτουργία του με τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής του.

Στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, μεταξύ άλλων, εντάσσονται: (στόχος 3) η ανάπτυξη λύσεων για την υγεία (e-Health), (στόχος 4) η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε άτομα όλων των ηλικιών, (στόχος 7), λύσεις για την καλύτερη διαχείριση ενέργειας (e-Energy) και για έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα (Smart Grids), (στόχος 8) λύσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες πληροφορικής των επιχειρήσεων (Βusiness Cloud, Information Security, e-Tourism), (στόχος 9) επένδυση στην αναβάθμιση και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, (στόχος 12) προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και (στόχος 13) προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ας σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2017 στις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει απασχολήθηκαν 20.305 εργαζόμενοι. 
 
MYTILINEOS: Αξία για την κοινωνία και την οικονομία

Η σφραγίδα της MYTILINEOS στην ελληνική κοινωνία αντανακλά τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας. Κύριος στόχος, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, είναι η δημιουργία κοινής αξίας για την κοινωνία και την οικονομία. Η προσήλωση της επιχείρησης στις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για 10 και πλέον έτη, έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της. 

Με γνώμονα τη «Συνεχή Υπεύθυνη Ανάπτυξη», που εφαρμόζεται σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, η MYTILINEOS συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, στο οποίο μπορεί να δραστηριοποιείται και να καινοτομεί. 

Η ικανότητα αυτή παρουσιάζεται με άμεσο τρόπο, στο ανανεωμένο ενημερωτικό εργαλείο Integrated Value Creation SCORECARD, http://scorecard.mytilineos.gr, που αποτελεί μια σύγχρονη βέλτιστη πρακτική αναφορών. Η δομή της SCORECARD προβάλλει, μεταξύ άλλων, ξεχωριστά τους πόρους διαφορετικού είδους που αξιοποιούνται στη συνολική δραστηριότητα, ενώ συνδυάζει τα αποτελέσματα της εταιρείας με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του OHE, παρουσιάζοντας με τον τρόπο την έμπρακτη συμβολή της MYTILINEOS στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στοιχεία που είναι αναγκαίο να μεταφέρονται στο ευρύτερο κοινό. 

Για τη MYTILINEOS η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί βασική πρακτική για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι η εταιρεία αποδεικνύει πως προχωρά με σταθερά βήματα, με στόχο να αναπτύσσεται καθημερινά, προστατεύοντας το συμφέρον των εταιρειών, των ανθρώπων, των μετόχων και όλων των κοινωνικών εταίρων, στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει η χώρα. 

Γι’ αυτό και η MYTILINEOS ξεκίνησε το 2017 την αναθεώρηση της πιστοποίησης του συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε κάθε τομέα επιχειρηματικής της δραστηριότητας, κατά ISO 14001/2015, για την περαιτέρω συστηματική αναγνώριση και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας στη σφαίρα επιρροής της. Επίσης, η MYTILINEOS μέσω του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας που διαθέτει υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στην τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNDHR) και των Συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα εφαρμόζει ένα πιστοποιημένο κατά OHSAS 18001 σύστημα Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία, το οποίο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων, στη συνεχή λήψη μέτρων για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων και στη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Τέλος, η εταιρεία τηρεί οικειοθελώς τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις Εισηγμένες Εταιρείες.
        
ELVALHALCOR: Επένδυση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτελούν για την ElvalHalcor πυξίδα και κατευθύνουν καθοριστικά τις δραστηριότητές της, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις σε επιχειρηματικό και λειτουργικό επίπεδο. 

Όπως επισημαίνεται στη «N» από την εταιρεία, που πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις 895,8 εκατ. ευρώ, με κερδοφορία που αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό, η ElvalHalcor λειτουργεί και αναπτύσσεται εφαρμόζοντας υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές. 

Υπηρετώντας τις αξίες που διέπουν το εταιρικό της όραμα και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ακολουθεί σταθερά μία αναπτυξιακή πορεία, με επίκεντρο τη δημιουργία αξίας για τη χώρα και για όλους τους συμμετόχους της. 

Στην εταιρεία εφαρμόζονται κατάλληλα πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης και διαδικασίες που στηρίζουν την υπεύθυνη λειτουργία καθορίζοντας επίσης τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται οι εταιρικοί στόχοι. Η εταιρεία έχει θεσπίσει και ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα η επιχειρηματική της στρατηγική εστιάζει στους κρίσιμους πυλώνες της επιχειρηματικής υπευθυνότητας: Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον. 

Η ElvalHalcor επιδιώκει τη συνεχή υπεύθυνη ανάπτυξή της, εστιάζοντας στον εξαγωγικό προσανατολισμό, ενισχύοντας την πελατοκεντρική της προσέγγιση και επενδύοντας συνεχώς στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ εργάζεται μεθοδικά με κύριο στόχο τη συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, επενδύοντας σε έργα υποδομής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος (φούρνοι τήξης-απολακοποίησης, υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών υδάτων, λειτουργία Κέντρου Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου, ΚΑΝΑΛ). Η εταιρεία δεσμεύεται για την εφαρμογή υπεύθυνων εργασιακών πρακτικών, ενώ βρίσκεται πάντα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, υποστηρίζοντας συστηματικά τοπικούς φορείς, συλλόγους και σχολεία. 

«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Επιδιώκοντας να διατηρήσουμε μία ανοιχτή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους συμμετόχους μας, δημοσιεύουμε σε ετήσια βάση Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα (GRI Standards, AA 1000, ISO 26000) και υποστηρίζοντας παγκόσμιες πρωτοβουλίες (SDG’s, UN Global Compact). Στον Απολογισμό παρουσιάζουμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες και τις δράσεις μας σε όλους τους τομείς με γνώμονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Στρατηγική προσέγγιση η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Ελληνικά Καλώδια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στην παραγωγή καλωδίων υψηλών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις, όπως ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, υποβρύχια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η υπεύθυνη λειτουργία της Ελληνικά Καλώδια αποτυπώνεται, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, στο σύστημα αξιών, στόχων και δράσεων που διέπουν το συνολικό πλαίσιο δραστηριοτήτων της. Η εταιρεία αναγνωρίζει πως το υπεύθυνο επιχειρείν αποτελεί απαραίτητο συστατικό της πορείας της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Λειτουργεί, δραστηριοποιείται και εξελίσσεται, έχοντας εντάξει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην εταιρική της στρατηγική, βάσει των οποίων, όπως αναφέρει: 1) προάγει την επιχειρηματική της ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες και υπεύθυνες εταιρικές δράσεις και πρακτικές, 2) υιοθετεί πελατοκεντρική προσέγγιση, που επιδιώκει την απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη, 3) φροντίζει με υπευθυνότητα τους ανθρώπους της, οι οποίοι στηρίζουν και υλοποιούν το όραμα της εταιρείας, 4) δεσμεύεται για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και 5) μεριμνά για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη των περιοχών όπου δραστηριοποιείται. 

«Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί συνολική δέσμευση, την οποία έχουμε αναλάβει απέναντι στους ανθρώπους μας, στους πελάτες μας, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε και γενικότερα σε όλους τους συμμετόχους μας. Η ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης αποτελεί για την Ελληνικά Καλώδια δυναμικό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία της, καθώς και για την επίτευξη συνεχούς βελτίωσης. Ειδικότερα, εφαρμόζονται σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της Ελληνικά Καλώδια: Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το ISO 9001, Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001, Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία κατά OHSAS 18001 και Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 22301» αναφέρει η εταιρεία, που από το 2009 δημοσιεύει σε ετήσια βάση Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος αναπτύσσεται με βάση τα διεθνή πρότυπα GRI Standards, ΑΑ1000 και Global Compact. 
 
ΔΕΗ: Αυτοδεσμεύεται σε υπεύθυνες πρωτοβουλίες

«Στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύουμε στην κοινωνία και στον άνθρωπο, προστατεύουμε το περιβάλλον» τονίζει ο Νικόλαος Λ. Μαδεμλής, τομεάρχης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ, με ιστορία από το 1950 και η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη χώρα -με ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και προσωπικό 17.519 ατόμων-, εισέρχεται στη νέα εποχή με όραμα τη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό ενεργειακό οργανισμό, έντονα εξωστρεφή και αποδοτικό, µε στρατηγικές συνέργειες εντός και εκτός συνόρων, µε επενδύσεις στην καινοτομία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε κρίσιμα έργα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί για τη ΔΕΗ αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της και θεμέλιο λίθο του στρατηγικού της σχεδιασμού. Η Επιχείρησή μας αυτοδεσμεύεται σε υπεύθυνες πρωτοβουλίες και εφαρμόζει βιώσιμες πρακτικές σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Βασική υπεραξία της Εταιρείας μας ήταν και παραμένει η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς ενέργειας. Εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την ανεκτίμητη εμπιστοσύνη, αλλά και στις προσδοκίες που δημιουργεί το μέγεθος και η ιστορία μας» σημειώνει ο κ. Μαδεμλής και προσθέτει: «Στηρίζουμε με συγκεκριμένα έργα και πρακτικές το περιβάλλον, την κοινωνία και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας διαρκώς την ανθρωποκεντρική κουλτούρα που μας διακατέχει. Επενδύουμε στρατηγικά στην αύξηση της επίδοσής μας πάνω σε συγκρίσιμους δείκτες που αποτυπώνουν την επενδυτική και οικονομική εξέλιξη της Επιχείρησης, στις πρακτικές ενίσχυσης του περιβάλλοντος και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. 

Επιδιώκουμε την επίτευξη θετικών επιδόσεων, βάσει διεθνών κριτηρίων, οι οποίες αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των καλών πρακτικών διασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας, καθώς και της επιμόρφωσης των εργαζομένων. Υιοθετήσαμε πρόσφατα ένα σύγχρονο Κανονισμό Αξιολόγησης Προσωπικού με στόχο να εισαγάγουμε ακόμη πιο αντικειμενικές και βελτιωμένες συνθήκες ορθής αξιοποίησης αλλά και αποτίμησης της προσφοράς των ανθρώπων μας.

Ασκούμε πολιτική κοινωνικής μέριμνας προς όφελος των ευάλωτων ομάδων και υποστηρίζουμε προγράμματα πολιτιστικής και αθλητικής ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Εξελισσόμαστε και επιτυγχάνουμε σημαντικές επιδόσεις σε επενδύσεις για την ανάπτυξη τεχνολογιών μείωσης ρυπογόνων εκπομπών, καινοτόμων ανανεώσιμων τεχνολογιών και νέων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Εφαρμόζουμε πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών τηλεθέρμανσης το οποίο συνιστά ένα πρότυπο σύστημα βιώσιμης διαχείρισης ενέργειας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του κόστους θέρμανσης στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν τα εργοστάσιά μας.

Το πλέγμα της πολιτικής μας για το περιβάλλον συντίθεται από ένα συνδυασμό πρακτικών για την αποκατάσταση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς μας, για τη μείωση του παραγωγικού μας αποτυπώματος και για την προστασία των φυσικών πόρων».
 
ΤΙΤΑΝ: «Χτίζοντας το μέλλον μας μαζί» 

Ο όμιλος Τιτάν θεωρείται leader στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, δημοσιεύοντας ετήσιους απολογισμούς συνολικά 15 χρόνια. Είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών με περισσότερα από 110 έτη ιστορίας, με έδρα στην Ελλάδα, δραστηριότητες σε 14 χώρες και ετήσιο κύκλο εργασιών (2017) 1,505 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος αναγνωρίζει διαχρονικά τη διαχείριση του περιβάλλοντος ως ουσιώδες θέμα και έχει, ήδη από το 2005, δημοσιεύσει μετρήσιμους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο στις περιβαλλοντικές επιδόσεις του σύμφωνα με την «Ατζέντα για Δράση» της Πρωτοβουλίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του κλάδου Τσιμέντου (CSI) του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD). Τα τελευταία 15 χρόνια επένδυσε περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ για να ενσωματώσει τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και να επιτύχει ένα προηγμένο επίπεδο περιβαλλοντικών επιδόσεων, που είναι ανάμεσα στις καλύτερες του κλάδου. Η αναμενόμενη βελτίωση στις εκπομπές CO2 σε επίπεδο Ομίλου βασίζεται σε μία δομημένη, επιστημονική μεθοδολογία («Πρωτοβουλία του Τιτάνα για το CO2»), η οποία αναπτύχθηκε το 2017 και θα υλοποιηθεί από το 2018. 

Στον τομέα της ασφάλειας στην εργασία, ο Τιτάνας, έχοντας ήδη καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των σοβαρών και δυνητικά σοβαρών ατυχημάτων, επιβεβαιώνει εκ νέου τη διαχρονική του δέσμευση για επιδόσεις εντός του ανώτατου τεταρτημόριου επιδόσεων των μελών του WBCSD/CSI, όσον αφορά τον Δείκτη Συχνότητας Ατυχημάτων που οδήγησαν σε απώλεια ωρών εργασίας (LTIFR). Τα σχέδια δράσης για τη σύμπραξη με τις τοπικές κοινωνίες θα αξιολογηθούν και θα αναθεωρηθούν με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ουσιωδών θεμάτων στο πλαίσιο των ΣΒΑ 2030. Ο Όμιλος επεξεργάζεται ήδη τον οδικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξή του με ορίζοντα το 2030, ώστε να ευθυγραμμίσει τα ουσιώδη θέματά του με τους υπο-στόχους των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. 
 
QUEST: Στόχος η συνεχής βελτίωση

Με στόχο την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ο Όμιλος Quest παρουσίασε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2017, η οποία περιγράφει τη στρατηγική του, αλλά και ειδικότερα των εταιρειών, Info Quest Technologies, Uni Systems, iSquare και ACS σχετικά με τα κύρια θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η έκθεση συντάσσεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τα νέα Πρότυπα GRI (GRI Standards) και τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο όμιλος συμμορφώνεται με τις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Εργασία, το Περιβάλλον και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, καθώς και με τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Quest, Έφη Κουτσουρέλη, τα τελευταία χρόνια, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποκτούν ολοένα και περισσότερο ουσιαστική σημασία, βοηθώντας τις εταιρείες να προσανατολιστούν και να συμβαδίσουν με τις έννοιες της εταιρικής υπευθυνότητας, της συνεισφοράς και του εθελοντισμού, ενώ συγχρόνως γίνεται πυρήνας κοινής αντίληψης και ενιαίας κουλτούρας στις διαφορετικές ομάδες εργαζομένων. «Προς αυτήν την κατεύθυνση στον Όμιλο Quest εργαζόμαστε ώστε στα θέματα που έχουμε αναγνωρίσει ως πρωτεύοντα για τη βιωσιμότητα των εταιρειών του ομίλου μας -η εταιρική διακυβέρνηση, η ανάπτυξη των εργαζομένων, η εξέλιξη των δραστηριοτήτων μας με οδηγό τη συνεχή ανάπτυξη, η μέριμνα για το περιβάλλον και την κοινωνία- να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες με στόχο τη συνεχή βελτίωσή μας» υπογραμμίζει. 

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 2017, μεταξύ άλλων, ο Όμιλος Quest δημιούργησε 71 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 4,7% τον αριθμό των εργαζομένων του και κατά 11% τις καταβληθείσες εισφορές και αμοιβές, επένδυσε άνω των 350 χιλ. για την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού, ισχυροποίησε περαιτέρω το πλαίσιο Διακυβέρνησής του, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας στις κτιριακές του εγκαταστάσεις κατά 4,9% και προχώρησε σε ακριβέστερη εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος της ACS, ενώ συνέχισε με το IQbility να υποστηρίζει νεοφυείς εταιρείες.
 
INTERAMERICAN: Ολιστική Υπευθυνότητα με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Εταιρική Υπευθυνότητα της INTERAMERICAN στην πράξη άνοιξε, ουσιαστικά, τον δρόμο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για τον αναπροσδιορισμό του κοινωνικού ρόλου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η εταιρεία, από το 2003 με το οργανωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών «Πράξεις Ζωής» και με δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε θεσμικούς φορείς και οργανισμούς για την υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και με τακτική έκθεση αναφοράς από το 2008, σύμφωνα με τα πιο εξελιγμένα πρότυπα λογοδοσίας, υπήρξε πρωτοπόρος στον ασφαλιστικό κλάδο. 

Στόχος είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, η σταθερή συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλους τους συμμετόχους της. Παράλληλα, η ανάπτυξη της κουλτούρας για την υπευθυνότητα στο σύνολο των εργαζομένων και συνεργατών αποτελεί βασική επιδίωξη, ώστε να επιτυγχάνεται: 1) η εδραίωση της αξιοπιστίας της και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων στην εταιρεία, 2)  η ενδυνάμωση της συνοχής και των δεσμών της με τους εργαζομένους και τους συνεργάτες και 3) η δημιουργία θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικής προοπτικής σε βάθος χρόνου.

Στην εξέλιξη του σχεδίου υπευθυνότητας «Πράξεις Ζωής» της INTERAMERICAΝ συνεκτιμώνται, διαχρονικά, μεταξύ άλλων οι επιταγές των διεθνών και τοπικών οργανισμών για την αειφόρο ανάπτυξη και υπευθυνότητα, η συνάφεια των πρακτικών ΕΚΕ με το επιχειρησιακό αντικείμενο, οι υποδομές και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες της εταιρείας για το ευρύτερο κοινωνικό όφελος κ.ά.

Οι κύριοι θεματικοί άξονες, στη βάση των οποίων αναπτύσσονται ειδικότερα οι πρωτοβουλίες «Πράξεις Ζωής», είναι η φροντίδα για την Υγεία, η αντιμετώπιση Κινδύνων, η αρωγή Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων, η υποστήριξη του Πολιτισμού & της Παιδείας και η προστασία του Περιβάλλοντος. 

Η εταιρεία ενσωματώνει στις πρακτικές της την υιοθεσία αρκετών από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται επίσης ότι ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN έχει συμπληρώσει έναν κύκλο επτά εκδόσεων από το πρώτο έτος αναφοράς (2008) με σημαντικές επιδόσεις που τον κατατάσσουν μεταξύ των υποδειγματικών Απολογισμών για την Ελλάδα. Ήδη βρίσκεται σε φάση έκδοσης ο Απολογισμός διετίας 2016-2017, στη γραμμή των νέων προτύπων GRI. 

Στην τελευταία Έκθεσή της, η Εταιρεία ακολουθεί θεματικά τα είκοσι κριτήρια του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας και βασίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI), στο ΑΑ1000 Πρότυπο Αρχών Υπευθυνότητας και στο πλαίσιο των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ, του οποίου αποτελεί μέλος από το 2008. Η INTERAMERICAN είναι μέλος, επίσης, του UN Environment Program Finance Initiative (από το 2006), έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση των Principles for Sustainable Insurance (2012) ως ιδρυτικό μέλος, ενώ αποτελεί και κύριο μέλος του Δικτύου CSR Hellas.