Αφιερώματα
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 11:03

Τα κίνητρα για νέους «γέφυρα» μεταξύ επιχειρηματικού κόσμου και εκπαίδευσης

Το χάσμα δεξιοτήτων, η αδυναμία γεφύρωσης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, το brain drain και μια σειρά από άλλες προκλήσεις που επιζητούν επιτακτικά λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων που προτεραιοποιούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το χάσμα δεξιοτήτων, η αδυναμία γεφύρωσης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, το brain drain και μια σειρά από άλλες προκλήσεις που επιζητούν επιτακτικά λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων που προτεραιοποιούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτές οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν στρατηγική με γνώμονα την οικονομική τους ευημερία ταυτόχρονα με την επιστροφή αξίας στις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν. Η παροχή κινήτρων στη νέα γενιά, ώστε να κινητοποιηθεί επιχειρηματικά, να αποκτήσει εμπειρία και δεξιότητες που θα την καταστήσουν απασχολήσιμη στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, θα δημιουργήσει αξία και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις στο μέλλον. Εξάλλου, από αυτή την αγορά θα αντλήσουν τα ταλέντα που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξή τους και στην υποστήριξη των μελλοντικών στρατηγικών τους. 

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την τάση ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Προ ημερών υπέγραψε ένα ακόμη Μνημόνιο Συνεργασίας, τριετούς διάρκειας, με στόχο την υποστήριξη των νέων επιστημόνων και της εκπαιδευτικής κοινότητας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Εμμανουήλ Α. Γιακουμάκης.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί, αναλαμβάνει μέχρι και την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 την υποστήριξη του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων & Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Διοίκηση Επιχειρήσεων-ΜΒΑ». Ο όμιλος θα επιχορηγήσει το εν λόγω Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τη συγκεκριμένη χορηγία να περιλαμβάνει και την απονομή 6 υποτροφιών -κατ’ ελάχιστο αριθμό- σε φοιτητές του προγράμματος. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε ΕΛΠΕ και ΟΠΑ σε τομείς κοινού εκπαιδευτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος με γνώμονα την Αριστεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Επίσης ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους 17 Στόχους (SDGs) που βρίσκονται στο επίκεντρό της, φροντίζει για την πλήρη ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων του με αυτήν την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η φτώχεια, η πείνα, η καθαρή ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η ποιοτική εκπαίδευση, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη κ.ά.

Με ενέργειες για την εκπαίδευση και τη νέα γενιά και με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων, υλοποιεί προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εκπαιδευτικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα. Επίσης ενισχύεται ο θεσμός της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, είτε με απασχόληση μέσα στον οργανισμό είτε με την ενίσχυση προγραμμάτων για απασχόληση εντός και εκτός Ελλάδος, με διαλέξεις επαγγελματικής κατάρτισης, συνεργασίες και διασύνδεση με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για μαθητές. 

Μεταπτυχιακές σπουδές

Ο όμιλος υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας για μεταπτυχιακές σπουδές με έμφαση τον τομέα της Ενέργειας με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς επίσης υιοθέτησε μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, του ALBA Graduate Business School και του Deree College του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. 

Υλοποιεί επίσης Πρόγραμμα Υποτροφιών για φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, που αφορούν μεταπτυχιακές σπουδές σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ολλανδία, για την υποστήριξη άριστων φοιτητών με εξειδίκευση σε κλάδους που απαιτούν τεχνολογίες αιχμής, αλλά και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα Διοίκησης και Στρατηγικής. Συνολικά, από το 2013 μέχρι σήμερα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ έχει χορηγήσει 44 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε διεθνώς φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Columbia, Imperial College, MΙΤ, Harvard Law School, University of Cambridge κ.ά.).

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ συνεργάζεται επίσης με σημαντικούς φορείς σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Ενισχύει επίσης μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς (Best, F1 in Schools, διαγωνισμοί ρομποτικής, chem-e-car) και εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού (Μέρες Καριέρας, TED X Academy). 

Συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN για το προγράμματα train the trainer, συμμετέχει στην ομάδα εφαρμογής του ευρωπαϊκού έργου «Υπατία» στην Ελλάδα με στόχο να ενθαρρύνει μαθήτριες 13-18 ετών να ακολουθήσουν σπουδές θετικών επιστημών (STEM), ενώ συνεργάζεται με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας «NOESIS» και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Γουλανδρή για εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών δημοτικού και γυμνασίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης περισσότεροι από 1.600 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν μέχρι σήμερα απασχοληθεί σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιβραβεύει τους άριστους των όμορων δήμων με το Πρόγραμμα «Επιβράβευση Νεοεισαχθέντων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση» και υποδέχεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στις βιομηχανικές του εγκαταστάσεις περισσότερους από 3000 μαθητές τον χρόνο. 

Συνεργασία Eurobank - Ryerson University

Έναν νέο δρόμο ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας δημιουργεί η Eurobank και το διεθνούς κύρους Ryerson University, με έδρα τον Καναδά, με την υπογραφή πενταετούς διάρκειας μνημονίου συνεργασίας. Η συμμαχία Eurobank - Ryerson University έχει στόχο να εξασφαλίσει νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δικτύωσης για το ελληνικό start-up οικοσύστημα, αλλά και πρόσβαση νέων Ελλήνων επιχειρηματιών σε αναβαθμισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας αναπτύσσονται συνέργειες μεταξύ της Eurobank και του DMZ, του επιχειρηματικού επιταχυντή για νεοφυείς επιχειρήσεις, που αποτελεί μονάδα του Ryerson University. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του έχει κατακτήσει -στην κατηγορία του- την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Η πρωτοποριακή δράση του DMZ ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία του Ryerson University, που είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα πανεπιστήμια στη Β. Αμερική και εξειδικεύεται στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Σταύρο Ιωάννου, η Eurobank επενδύει στρατηγικά στην υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής της, με όραμα και αξιόπιστες προτάσεις, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς τάσεις. «Η έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ήταν στρατηγική επιλογή για τη Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε το Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg - enter grow go, το οποίο έχει πλέον εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το ελληνικό start - up οικοσύστημα. Συμφωνίες, όπως η στρατηγική μας σύμπραξη με το διεθνούς κύρους Ryerson University, θα πολλαπλασιάσουν τις ευκαιρίες για εξωστρέφεια και ανάπτυξη που θα έχουν στη διάθεσή τους πολλά υποσχόμενοι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες» καταλήγει.

Θετικό πρόσημο 

Ας σημειωθεί ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Πρόγραμμα egg έχει καταστεί τo πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα το egg έχει πραγματοποιήσει συνολικά τα εξής: 355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες, 86 έχουν νομική μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα, δημιουργήθηκαν 33 εταιρείες με συνολικό τζίρο το 2016, 1,1 εκατ. ευρώ, 22 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά επενδύσεις/χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ, 15 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank 0,5 εκατ. ευρώ, 6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα και 17 εταιρείες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία, αναπτύχθηκαν 72 συνέργειες μεταξύ των εταιρειών egg alumni, αναδείχθηκαν 90 γυναίκες επιχειρηματίες και συμμετείχαν 67 μέντορες.

H Eurobank, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative), παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος egg παρέχονται πιστώσεις έως 10.000 ευρώ σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο-επιχειρήσεις. 

Επίσης προσφέρει προς τις εταιρείες του egg Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού. 

Ένα νέο, ισχυρό και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities μετά τη δημιουργία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της απαραίτητης νομοθεσίας. Επίσης το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), επενδυτική πλατφόρμα, υπό το European Investment Fund (EIF) είναι ένα άλλο εργαλείο, με τη Eurobank να προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund. 

Οι επιχειρηματικές ομάδες υποστηρίζονται περαιτέρω όμως μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank που χορηγούνται στις ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών, σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία υλοποίησης του Προγράμματος.

Reverse mentoring

Επίσης σημειώνεται ότι μέσα από το Beyond Hackathon και το EGG η Eurobank έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολύ ταλαντούχα και αξιόλογα νέα παιδιά που έχουν να διδάξουν πολλά για την ψηφιακή εποχή και τον τρόπο σκέψης των digital natives. 

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας και με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού «τρέχει» το πρόγραμμα reverse mentoring, όπου νέα παιδιά τόσο από το Beyond Hackathon, το EGG αλλά και την ίδια την Τράπεζα γίνονται mentors σε στελέχη της Τράπεζας, στοχεύοντας σε μια δημιουργική «ζύμωση» που θα επιταχύνει την αλλαγή κουλτούρας στον Οργανισμό. 

Youth Empowered

Σημαντικό αντίκτυπο έχει καταγράψει επίσης το πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικότητας PRAKSIS Business Coaching Center, που υλοποιεί εδώ και 4 χρόνια η PRAKSIS, και το Citi Foundation, που πρόσφατα ανανέωσαν τη συνεργασία τους μέχρι και τον Ιούλιο 2019, ενώ ένα άλλο ενδιαφέρον πρόγραμμα που έχει αγκαλιάσει η αγορά, με μεγάλες εταιρείες να δηλώνουν παρούσες, είναι το Youth Employered, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Coca Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola. Πρόκειται για το μεγαλύτερης κλίμακας δωρεάν πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα. Ήδη 4.730 νέοι και 143 στελέχη της αγοράς έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Αυτές τις ημέρες μάλιστα, με 300 νέους, 100 μέντορες και περισσότερες από 23 εταιρείες και φορείς να αλληλεπιδρούν στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου ολοκληρώνεται ο νέος κύκλος του.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η Γρηγόρης, η ΜΕΤRΟ κ.ά. 

Οι 300 νέοι, 18-30 ετών, που θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Περιστέρι, θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας συνδυάζοντας επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες, λαμβάνοντας καθοδήγηση από υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και γνωρίζοντας πιθανούς αυριανούς εργοδότες τους. 

Σύμφωνα με την κ. Αγγελική Πατρούμπα, διευθύντρια επικοινωνίας Coca-Cola Τρία Έψιλον «με το πρόγραμμα Youth Empowered, στόχος είναι να δώσουμε σε χιλιάδες νέους τα εφόδια και τις ευκαιρίες να εργαστούν και να φτιάξουν το μέλλον τους στην Ελλάδα… Έχουμε σε αυτή την προσπάθεια ως συνεργάτες μερικούς από τους μεγαλύτερους και πιο υπεύθυνους εργοδότες της χώρας, που προσφέρουν στους νέους ευκαιρίες απασχόλησης, καθοδήγηση και δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας…». 

H κ. Σίσσυ Ηλιοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων Coca-Cola, προσθέτει: «Στην Coca-Cola πιστεύουμε στους νέους μας, στο ταλέντο τους και στη δύναμή τους να αλλάξουν το μέλλον της χώρας μας προς το καλύτερο. Για τον λόγο αυτό είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας να βρισκόμαστε στο πλευρό τους με προγράμματα που τους δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα». 

Mεταξύ άλλων συμμετεχόντων είναι και η METRO AEBE, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας που προσφέρει ευκαιρίες στους νέους του προγράμματος για να ενταχθούν σε θέσεις εργασίας στο πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει. Η κ. Δήμητρα Δασκαλάκη, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων METRO AEBE σημειώνει ότι για τη METRO AEBE οι άνθρωποί της είναι η δύναμή της. «Ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τους 10.500 εργαζομένους, συμμετέχουμε δυναμικά στο πρόγραμμα και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε ευκαιρίες στους νέους που θα συμμετάσχουν, να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στο πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουμε» προσθέτει, για να συμπληρώσει από την πλευρά της Microsoft ο κ. Τίμος Πλατσάς, επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Κεντρικής & Ανατολής Ευρώπης, ότι «σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργούνται ανάγκες για ψηφιακές δεξιότητες, που οδηγούν σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων της Microsoft αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στην Ελλάδα». 

Η κ. Άννα Κολυβά, διευθύντρια Marketing Γρηγόρης, εκπροσωπώντας την 9η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στην Ευρώπη που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στα 330 καταστήματα που διαθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξήγησε τη σημασία που αποδίδει η διοίκηση της αλυσίδας στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα ως βασικές της αξίες. 

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ο διαδικτυακός κόσμος διακατέχει τα πάντα, την καθημερινότητά μας, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Η σημασία της επιστήμης της πληροφορικής είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ και οι εφαρμογές της επηρεάζουν κάθε παραγωγικό κλάδο. 

Ψηφιακές δεξιότητες

Ένας σημαντικός αριθμός προγραμμάτων ΕΚΕ των επιχειρήσεων εστιάζει επίσης στις ψηφιακές δεξιότητες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η P&G, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πληροφορικής και έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών της την εκπαίδευση της νέας γενιάς, διοργάνωσε πρόσφατα στην Ελλάδα το 28ο ΙΤ Business Challenge (ITBC). 24 νέοι από πανεπιστήμια της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και είχαν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε IT case studies, με την καθοδήγηση και την εκπαιδευτική επιμέλεια 11 στελεχών της P&G Ευρώπης, με ειδικότητα στον τομέα της τεχνολογίας.

Ποιοτική εκπαίδευση και θέσεις εργασίας

Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην ενδυνάμωση του θεσμού των υποτροφιών, σε όλη την γκάμα των ειδικοτήτων, ενώ ουσιαστική κρίνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που στηρίζουν τη νέα γενιά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελικά την οικονομία. Στο τελευταίο πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν εταιρείες από όλους τους κλάδους της οικονομίας, από το retail, με ενδεικτική τη συνεισφορά της Lidl Hellas -συντηρεί 17.413 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας το εισόδημα 40.050 ανθρώπων- μέχρι τα τυχερά παιχνίδια, με ενδεικτικά τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ -ενδεικτικό είναι το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης που αγκαλιάζει άλλες 21 νέες αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις- μέχρι τη βιομηχανία. 

Αξιοσημείωτες, μεταξύ άλλων, είναι οι πρωτοβουλίες της ΔΕΛΤΑ, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκπαίδευση 25 νέων κτηνοτρόφων, πρωτοβουλία που τελεί σε συνεργασία με τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι νέοι αυτοί είχαν κερδίσει υποτροφίες που προσέφερε για 2η συνεχή χρονιά η ΔΕΛΤΑ, σε νέους κτηνοτρόφους και παιδιά κτηνοτρόφων συνεργατών της.  

Οι υποτροφίες δόθηκαν στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης Γαία» που υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ από το 2012.

Όλες οι παραπάνω δράσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν αγγίζουν τις ανάγκες οικογενειών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση -και ενδεχομένως δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη σταδιοδρομία των παιδιών τους ή ακόμη να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που συντηρούν- και ακριτών. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα οι Υποτροφίες του Ομίλου ΟΤΕ και άλλων οργανισμών ή/και προγράμματα για την υποστήριξη των ακριτών όπως αυτά της WIND, της Vodafone, ακόμη και της Stanley Black & Decker, που σε συνεργασία με την +πλεύσης στηρίζουν τα ακριτικά μας νησιά μέσω της καμπάνιας «Μέτρα το καλό». Στο πλαίσιο αυτό η Stanley Black & Decker δημιούργησε ένα συλλεκτικό μέτρο με τα χρώματα της Ελλάδας που φέρει το λογότυπο της +πλεύσης, με σκοπό να... μετρήσουμε το καλό. Με κάθε τεμάχιο που αγοράζουν οι καταναλωτές, αυτόματα μεταφέρουν 1 ευρώ στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά μας, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό υλικό (αναλώσιμα, hardware, υποδομές), σε πετρέλαιο θέρμανσης κ.α.