Αφιερώματα
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 11:28

H αειφορία πυλώνας στη στρατηγική

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει τη σύνταξη της Εθνικής Έκθεσης Αξιολόγησης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίσημη παρουσίασή της στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, στις 16 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη.

Της Σοφίας Εμμανουήλ 
[email protected]

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει τη σύνταξη της Εθνικής Έκθεσης Αξιολόγησης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίσημη παρουσίασή της στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, στις 16 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη.

Η χώρα μας δεσμεύεται για προσαρμογή στην επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω 8 εθνικών προτεραιοτήτων που θα συνδεθούν (από το 2019) με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτή η πορεία είναι μονόδρομος, αφού ήδη η παγκόσμια κοινότητα συντονίζεται σε μια φιλόδοξη μαζική προσπάθεια, που θα φέρει την αλλαγή προς έναν καλύτερο κόσμο μέχρι το 2030, με μηδενική φτώχεια και πείνα, πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και εργασία, λιγότερες ανισότητες, ειρήνη και δικαιοσύνη για όλους.

Αυτή η αλλαγή απαιτεί τη συμμετοχή όλων, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις η προσέγγισή τους είναι πρόκληση, αλλά και ευκαιρία ταυτόχρονα. Ζητούμενο είναι να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη κι αυτό αναμένεται να γίνει με την ενσωμάτωση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις στρατηγικές ανάπτυξής τους. Με τον νόμο 4403/2016 για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν πώς οι μη χρηματοοικονομικές επιδράσεις τους, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, σχετίζονται με τη συνολική τους επίδοση. Και μέσω της λογοδοσίας, με την έκδοση Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης και την υιοθέτηση διεθνών προτύπων, μια τάση που ενισχύεται έντονα εσχάτως, μπορούν να δηλώνουν έμπρακτα τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία τους και μπορούν να κερδίζουν ανταγωνιστικότητα και να γίνονται ελκυστικές στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Εξάλλου, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 δρομολογούνται θεσμικές αλλαγές, από τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις ελεγκτικές και εποπτικές αρχές, που προωθούν τη βιώσιμη χρηματοδότηση. 

Η «N» έδωσε βήμα στις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν την αειφορία στη στρατηγική τους προκειμένου να εξηγήσουν πώς αυτή η συμπεριφορά συμβάλλει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με πελάτες και συνεργάτες και φέρνει καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. 

Πολλές απ’ αυτές αποτελούν ηγέτες της αγοράς σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, ενώ οι πρωτοβουλίες, τα προγράμματα και οι καλές πρακτικές τους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν και γίνονται παράδειγμα για άλλες, μεγάλες, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις. 

Για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας το έναυσμα δίνουν οι ανάγκες της κοινωνίας. Έτσι, για παράδειγμα, το χάσμα δεξιοτήτων, η αδυναμία γεφύρωσης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, το brain drain και μια σειρά από άλλες προκλήσεις που επιζητούν επιτακτικά λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων που προτεραιοποιούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτές οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν στρατηγική με γνώμονα την οικονομική τους ευημερία ταυτόχρονα με την επιστροφή αξίας στις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες αλληλεπιδρούν. Η παροχή κινήτρων στη νέα γενιά, ώστε να κινητοποιηθεί επιχειρηματικά, να αποκτήσει εμπειρία και δεξιότητες που θα την καταστήσουν απασχολήσιμη στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, θα δημιουργήσει αξία και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις στο μέλλον. Εξάλλου, απ’ αυτή την αγορά θα αντλήσουν τα ταλέντα που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξή τους και στην υποστήριξη των μελλοντικών στρατηγικών τους. 

Στο πλαίσιο αυτό ειδική αναφορά χρήζει στον ναυτιλιακό κλάδο, που συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχει επιδείξει κοινωνικά αντανακλαστικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εν μέσω κρίσης, με ενδεικτική τη δράση της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Όμως οι προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κινητοποίησαν ακόμη και τις αντιπροσωπείες ξένων χωρών, πολλές από τις οποίες έδωσαν ηχηρό «παρών» στις εξελίξεις, απαντώντας με γενναιόδωρες δράσεις και προγράμματα στις έκτακτες ανάγκες. Οι δράσεις αυτές κλιμακώνονται δίνοντας τον τόνο στις διεθνείς συμμαχίες που έχει ανάγκη η χώρα στην πορεία της προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη…