Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 11:39

Televisa: Επιδιώκει την πώληση μεριδίου της Univision

ΣΤΗΝ πώληση του μεριδίου της στην Univision Communications Inc. ανακοίνωσε ότι θέλει να προχωρήσει η Grupo Televisa SA, για να καταργήσει τη συμφωνία που περιορίζει την δυνατότητά της να επεκταθεί στις τηλεοπτικές αγορές των ΗΠΑ.

Σε μία επιστολή προς τους αγοραστές της Univision, στους οποίους περιλαμβάνεται η Equity Partners Inc. και ο δισεκατομμυριούχος Χαΐμ Σαμπάν, η Televisa είπε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μια πώληση στην τιμή προσφοράς των 36,25 δολ., το «συντομότερο δυνατόν».

Με την απόφαση να πουλήσει, η Televisa, απορρίπτει την προσφορά συμμετοχής της στο γκούπ των ενδιαφερομένων και διατηρεί μερίδιο στη Univision το υπ' αριθμόν ένα ισπανόφωνο τηλεοπτικό κανάλι των ΗΠΑ. Δίνοντας το μερίδιό της η Televisa θα απελευθερωθεί από τη συμφωνία του 1996, με την οποία καλεί τη Univision να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο venture, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Televisa.

H συμφωνία του 1996 την οποία έχει κλείσει η Univision, η Televisa και η Venevision της Βενεζουέλας, αναφέρει ότι καμία από τις εταιρείες δεν μπορεί να συμμετέχει σε νέα venture, χωρίς να προσκαλέσει τις άλλες να συμμετάσχουν.

Η τριμερής συμφωνία δίνει στην Univision το δικαίωμα να αγοράσει το 50% σε συγκεκριμένο ισπανόφωνο κανάλι με επενδύσεις στις ΗΠΑ από την Televisa, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Univision, προς την αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου, τον Μάρτιο.

Η εταιρεία του Μεξικό θα πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτεί με προγράμματα την Univision, βάσει μιας συμφωνίας, που ισχύει έως το 2017, σύμφωνα με αναλυτή της ING Mexico SA. Η Televisa ενδέχεται να μπορεί να μεταδίδει αυτά τα προγράμματα στις ΗΠΑ μέσω του Ιnternet, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι μετοχές της Univision που εδρεύει στο Λος Αντζελες, υποχώρησαν 35 σεντς, στα 33,58 δολ. η μία στις 4:27 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, έθεσε προς πώληση της εταιρεία στον Ιανουάριο, όταν οι μετοχές της διαπραγματεύθηκαν στα 30,54 δολ. η μία.

Η Madison Dearborn Partners, η Texas Pacific Group και η Thomas H. Lee Partners LP μαζί με τον Σαμπάν και την Providence συμμετέχουν στην προσφορά για την Univision.

H Televisa κατέχει περίπου το 11% της Univision. Οι μετοχές της Televisa, που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, υποχώρησαν 87 σεντς, ποσοστό 4,3%, φθάνοντας στα 19,59 δολ. η μία. Η εκπρόσωπος της Univision Στέφανι Πίλερσοντορφ, είπε ότι δεν μπόρεσε να βρει άμεσα τα στελέχη της εταιρείας για να σχολιάσουν το θέμα.