Αθλητικά
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 13:19

Βουλή - Κατετέθη η τροπολογία για το γήπεδο του ΠΑΟ

Την τροπολογία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό κατέθεσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, στο νομοσχέδιο με τίτλο «τροποποιήσεις στην νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις».

Με τις διατάξεις της τροπολογίας δημιουργούνται δύο νέοι υπερτοπικοί - μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών, στην περιοχή του δήμου Αθηναίων, στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, καθώς και στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας.

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι οικοδομήσιμοι χώροι της Λ. Αλεξάνδρας (Ο.Τ. 22, περιοχή 69) και χαρακτηρίζονται ως χώρος κοινοχρήστου πρασίνου, στον οποίο επιτρέπεται (α) η ανέγερση αθλητικού μουσείου - εντευκτηρίου και χώρου αναψυχής και εστίασης και (β) η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης Ι.Χ.Ε.. οχημάτων χωρητικότητας 700 θέσεων. Επίσης, τροποποιείται το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο της πολεοδομικής ενότητας Ελαιώνα (Ο.Τ. 45) του Δήμου Αθηναίων. Σημειώνεται επίσης ότι το υπάρχον γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας μπορεί να παραμείνει και να χρησιμοποιείται μέχρι την αποπεράτωση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επί του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται δαπάνη 127,6 εκατ ευρώ από την εκτέλεση και συντήρηση των έργων υποδομής που απαιτούνται για την υλοποίηση των προτεινομένων υπερτοπικών παρεμβάσεων, την αναβάθμιση δικτύων κοινής ωφέλειας, καθώς και από την καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν προς το σκοπό κατασκευής των έργων αυτών.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση δημοσίων εσόδων σημαντικού ύψους από την ιδιαίτερη τόνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Ελαιώνα/Βοτανικού λόγω της γενικότερης ανάπλασης/αναβάθμισης της, της τόνωσης των εισοδημάτων και της ανάπτυξης σοβαρών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ενδεικτικά εκτιμάται ότι, κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων, θα προκύψουν έσοδα ύψους 40.000.000 ευρώ από ΦΠΑ επί των πραγματοποιούμενων συναλλαγών.

Επί του προϋπολογισμού του δήμου Αθηναίων προβλέπεται εφάπαξ δαπάνη ύψους 35 εκατ. ευρώ από την καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση παρεμβάσεων στην έκταση του Ελαιώνα/Βοτανικού. Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση της περιουσίας του δήμου (α) από την απόκτηση άνευ ανταλλάγματος της κυριότητας των λοιπών ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας ΕΤΜΑ Α.Ε., (β) από την περιέλευση στην κυριότητα του δήμου των αθλητικών και λοιπών εγκαταστάσεων (πολυλειτουργικού κτιρίου, χώρων στάθμευσης κ.λπ.) που θα κατασκευαστούν στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι προαναφερόμενες υπερτοπικές παρεμβάσεις, καθώς και (γ) από την αύξηση δημοτικών εσόδων μακροχρονίως από την εκμετάλλευση των ανωτέρω εγκαταστάσεων μετά τη λήξη του χρόνου παραχώρησης της χρήσης τους στους αναδόχους κατασκευαστές τους.

Πηγή ΑΠΕ