Κόσμος
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 15:51

Προειδοποίηση του ιρακινού ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Προειδοποίηση στην Τουρκία να απόσχει από στρατιωτικές επιχειρήσεις, εισβάλλοντας στα βόρεια σύνορα του Ιράκ, για την αντιμετώπιση κούρδων ανταρτών, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, μετά το τέλος της συνάντησής του στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως είπε ο κ. Ζεμπαρί, μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τουρκικές εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, ωστόσο όπως υπογράμμισε, «αν κάτι τέτοιο συμβεί στο μέλλον, τότε η θέση μας θα είναι διαφορετική». «Το Ιράκ», τόνισε, «θα απαιτήσει να μην παραβιάζονται τα σύνορά του και καμια χώρα να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές του υποθέσεις».

«Όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι η κυριαρχία ενός κράτους θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματά του», πρόσθεσε ο κ. Ζεμπαρί.

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και το σεβασμό των συνόρων του Ιράκ και η υπογράμμισε οτι η μη επέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ απο γειτονικές χώρες είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Αναφερόμενη εξάλλου, στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε οτι το Ιράκ μπορεί να γίνει σημαντικός εμπορικός και στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, η οποία -όπως είπε- θέλει και μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική της παρουσία στη χώρα, στηρίζοντας τις προσπάθειες του ιρακινού λαού.

Η κ. Μπακογιάννη συνεχάρη επίσης τη συνταγματικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ για τις προσπάθειες της να οικοδομήσει σύγχρονους θεσμούς και την αποφασιστικότητά της, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οτι και το πρόβλημα της ασφάλειας θα βρει τη λύση του με την πλήρη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών, καταδικάζοντας απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που επιχειρούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο κ.Ζεμπάρι που έγινε δεκτός προηγουμένως απο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι προσπάθησε να δώσει στους συνομιλητές του μια σαφή και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης στη χώρα του. Όπως σημείωσε, η σημερινή κυβέρνηση του Ιράκ είναι νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την απαρτίζουν όλοι οι εκπρόσωποι του λαού. Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση έχει σχέδιο συμφιλίωσης που περιλαμβάνει και όσους διαφωνούν και τόνισε οτι προτεραιότητα είναι η σταθερότητα, η εσωτερική ασφάλεια και η ηρεμία, γι αυτό -τόνισε- και είναι απαραίτητη η βοήθεια της Ελλάδας που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., και μπορεί να αυξήσει τις ανταλλαγές της με το Ιράκ και ταυτόχρονα να ενισχύσει την εμπορική της παρουσία στην περιοχή.