Πολιτική
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 17:21

Βουλή - Κριτική του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την πολιτική στον Τουρισμό

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην συζήτηση επερώτησης στη Βουλή, με θέμα τον τουρισμό.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Π. Σγουρίδης, Π. Ρήγας, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Πρωτόπαπας, Α. Κατσιφάρας και Ι. Μανιάτης, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την αδράνεια που -όπως υποστήριξαν- την χαρακτηρίζει στην αξιοποίηση του Ολυμπιακού πλεονεκτήματος στον Τουρισμό.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν:

• Την έλλειψη πολιτικής για την ενίσχυση των διακοπών, την ποιότητα ζωής, και τον ελεύθερο χρόνο των ελλήνων πολιτών.

• Την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για την δημιουργία εκθεσιακού, συνεδριακού και επιχειρηματικού τουρισμού στην Αττική.

• Την έλλειψη νομοθετικού έργου, αλλά και τη μείωση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα την αναστολή των επενδύσεων.

• Την αδιαφάνεια στην διαχείριση των τεράστιων πόρων που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ για την διαφήμιση και την προβολή της χώρας και την αδράνεια στην αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας.

• Την αδυναμία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, να συντονίσει την τουριστική πολιτική στις μεταφορές, το περιβάλλον, την τοπική αυτοδιοίκηση, την παιδεία, τη «μαύρη» εργασία στις τουριστικές περιοχές και την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο του τουρισμού.

• Τον διασυρμό και την δυσφήμιση της χώρας με την αποβολή της από όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις ανέξοδες πολιτικές των λόγων και των «μύθων», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, και να σκύψει στα προβλήματα του τουρισμού και της τουριστικής οικονομίας.

Απαντώντας, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά παρατήρησε μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός είναι ο μοναδικός ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας της διεθνούς οικονομίας, στον οποίο η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστική παρουσία» και επισήμανε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βρισκόταν σήμερα πολύ πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη του τουρισμού, αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει εγκαίρως σε ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες. Όπως τόνισε η κ. Πετραλιά, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν για τον τουρισμό περισσότερα απ’ όσα είχαν γίνει οποιαδήποτε άλλη διετία.

Η υπουργός Τουρισμού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι εγκατέλειψαν και αδιαφόρησαν για τον τουρισμόμ, υπογραμμίζοντας πως δεν κατανόησαν ότι ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά σχεδόν το σύνολο της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Πετραλιά αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί περίπου 480 επενδυτικά σχέδια, στην αύξηση των πόρων για τον τουρισμό, σχεδόν κατά 20%, με την αναθεώρηση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (όπως είπε, η απορροφητικότητα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» από 8% που ήταν τον Μάρτιο του 2004 σήμερα βρίσκεται στο 46%), στη θεσμοθέτηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη αξιοποίηση, όχι μόνο των τουριστικών ακινήτων, αλλά και γενικότερα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στην κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, τα νομοσχέδια για τον Αγροτουρισμό, τον Τουρισμό της Υπαίθρου, κ.α..