Το μελάνι των υπογραφών της συμφωνίας στο Eurogroup για το χρέος και την επόμενη μέρα δεν έχει ακόμα στεγνώσει και η κυβέρνηση αφήνει ήδη να διαρρεύσουν σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης των δεσμεύσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Το μελάνι των υπογραφών της συμφωνίας στο Eurogroup για το χρέος και την επόμενη μέρα δεν έχει ακόμα στεγνώσει και η κυβέρνηση αφήνει ήδη να διαρρεύσουν σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης των δεσμεύσεων.
Επιπλέον, το Μαξίμου άνοιξε μέτωπο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο του μεγάλου πολέμου που ετοιμάζει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, που θα συνδυαστεί και με νέο κύκλο αποκαλύψεων σε υποθέσεις με οσμή σκανδάλων του παρελθόντος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση επενδύει από την πρώτη στιγμή στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, επιχειρώντας να την παρουσιάσει ως «τεράστια επιτυχία», στηριζόμενη και στις θετικές εκδηλώσεις των δανειστών που εξαίρουν το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελείωσε.
Ενώ δεν επιτεύχθηκε κούρεμα, δεν εξασφαλίστηκε σταθεροποίηση των επιτοκίων, η επιμήκυνση αφορά μόνο το ένα τρίτο του χρέους και η λιτότητα θα συνεχιστεί ως το 2022 τουλάχιστον, Τσίπρας και Καμμένος πανηγυρίζουν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη ότι και τα δύσκολα σημεία θα αλλάξουν μέσα από επαναδιαπραγμάτευση.
Πώς θα πείσει τους δανειστές
Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης στοχεύει στο να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων, για την οποία η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι «ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει να μειωθούν οι συντάξεις από την 1.1.2019» παρά το γεγονός ότι αποτελεί ψηφισμένο μέτρο που επαναβεβαιώνεται στη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης στο Eurogroup.
Σε συμφωνία και όχι ερήμην των δανειστών, μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο και θα πείσει τους δανειστές να αναβάλουν το μέτρο μείωσης των συντάξεων. Ή για ένα εξάμηνο, ή για όσα χρόνια η ελληνική οικονομία καταφέρνει να υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Στόχος είναι στην επόμενη ΔΕΘ, όπου ατύπως θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, είτε έχουμε εκλογές τον Μάιο του 2019 είτε τον Οκτώβριο, ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί με ένα πακέτο προεκλογικών παροχών που θα περιλαμβάνει την αναβολή της μείωσης των συντάξεων, φοροελαφρύνσεις, επιδόματα, «13η σύνταξη», επανέναρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξηση στον κατώτατο μισθό (σε τέσσερις φάσεις, με την αρχή να γίνεται από την 1.1.2019).
Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει δύο «ψήφους εμπιστοσύνης» στη Βουλή, μία την ψήφιση του προϋπολογισμού και μία την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Επικοινωνιακή στρατηγική
Παρά τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο, ο κ. Καμμένος επιμένει ότι δεν την ψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί από 180 βουλευτές όπως ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως όμως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της κατ’ αρχήν συμφωνίας και η στιγμή της ψήφισής της στην ελληνική Βουλή θα έρθει στο τέλος του 2018.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζει την τελική αντεπίθεση της κυβέρνησης με στόχο την αλλαγή του κλίματος και κεντρική θέση την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προγραμματίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές (θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019) τις επόμενες ημέρες, προχωρώντας σε συνταγματική αναθεώρηση με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μετά τη ΔΕΘ, και σίγουρα πριν από το τέλος του 2018, ώστε να μην κάνει «κοιλιά» η επικοινωνιακή στρατηγική προώθησης της συμφωνίας.
Μέτωπο με Στουρνάρα
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική που δέχεται για τη συμφωνία στο Eurogroup για αχρείαστη συνέχιση της λιτότητας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, αυστηρή εποπτεία που σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα μόνο για την Ελλάδα αποφασίστηκε, αλλά και άτολμες παρεμβάσεις για το χρέος που θα φέρει την ελληνική οικονομία ξανά σε δύσκολη θέση έπειτα από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπα για να δώσει για άλλη μία φορά μάχη με επικοινωνιακούς όρους.
Στόχος να εκμηδενίσει τις φωνές της κριτικής συνδέοντάς τις ή ταυτίζοντάς τις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε να εξυπηρετήσει και τους πολιτικούς της σκοπούς. Το πρώτο μέτωπο το άνοιξε εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
«Θα ήθελα να ακούσω την κεντρική τράπεζα να μιλήσει για τη συμφωνία. Γιατί άκουσα τον κ. Στουρνάρα να μιλά για προληπτική γραμμή», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανάμεσα σε πολλά διθυραμβικά σχόλια για τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απαντώντας στην αναφορά του κ. Παππά κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος σχολίαζαν: «Στις 2 Ιουλίου τα σπουδαία», όπου οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Στουρνάρα να απαντά «θεσμικά κι όχι με διαρροές», οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εξελίξεις στην οικονομία και να επισημαίνεται από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «η οικονομία δεν είναι παιχνίδι διαρροών, ούτε για άσχετους που μιλάνε τελευταία χωρίς να έχουν βασικές οικονομικές γνώσεις. Ας περιοριστούν σε όσα ξέρουν, άλλωστε η οικονομική πολιτική δεν χαράσσεται στο… facebook».
Η αντίδραση αυτή από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος έφερε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο με non paper, εξαιρετικά απαξιωτικό για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει: «Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στις 2 ή στις 32 Ιουλίου παρέλκει. Τον έχουν προλάβει ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυβερνήσεις, διεθνούς κύρους αναλυτές, ο παγκόσμιος Τύπος και η πραγματικότητα. Ας κάνει τουλάχιστον τη χάρη στον εαυτό του να μην εκτίθεται. Ούτως ή άλλως ό,τι και αν πει δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Όπως δεν είχε καμία σημασία η πρόταση που έκανε για πιστοληπτική γραμμή, προκειμένου να δικαιώσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που υπηρέτησε».