Πολιτική
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 14:31

Ν. Παππάς: Η Ελλάδα κέρδισε έναν καθαρό διάδρομο 15 ετών

«Η Ελλάδα έχει κερδίσει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, όπου θα ξανασυζητήσουμε την αναστολή πληρωμών για τα δάνεια του EFSF, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών κλπ, και όλο αυτό το πακέτο είναι σημαντική ελάφρυνση που αποτυπώνεται», είπε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππά.

«Η Ελλάδα έχει κερδίσει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, όπου θα ξανασυζητήσουμε την αναστολή πληρωμών για τα δάνεια του EFSF, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών κλπ, και όλο αυτό το πακέτο είναι σημαντική ελάφρυνση που αποτυπώνεται», είπε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Παππάς τόνισε ότι κάθε αναδιάρθρωση του χρέους είναι εργαλείο για μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής και επισήμανε ότι το προηγούμενο πακέτο του PSI είχε έρθει με μεγάλη λιτότητα που απέτρεπε την ανάπτυξη. «Αν το ίδιο πακέτο ερχόταν με 10 δισ. λιτότητα δεν θα το δεχόμασταν, η Ελλάδα θα το απέρριπτε» πρόσθεσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι δεν μπορούν να κάνουν κριτική όσοι μίλαγαν για μεγαλύτερα πλεονάσματα, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του 2015, ανέφερε ότι εκείνες τις διαπραγματεύσεις δεν τις έκανε ο Βαρουφάκης αλλά η ελληνική κυβέρνηση η οποία όταν έφτασε στα όρια στράφηκε στον ελληνικό λαό.

Αναφερόμενος στα πλεονάσματα, ο κ. Παππάς είπε ότι «το 2,2% είναι χαμηλότερο από το 2,6%, αν πηγαίναμε με τους κανόνες της ΕΕ» σημειώνοντας ότι και στα μνημόνια να μην είχε μπει η χώρα, με βάση το χρέος οι υποχρεώσεις για τα πλεονάσματα θα ήταν μεγαλύτερες.

Αναφορικά με τα θετικά της συμφωνίας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ανοίξει 180 κέντρα πρωτοβάθμιας Υγείας, «κάτι που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει», και έκανε λόγο για μια καινούργια σελίδα- την οποία έχουν δει όλα τα ξένα ΜΜΕ, αλλά όχι κάποια εγχώρια».

Επίσης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έκανε λόγο για μια συμφωνία που δίνει μεγαλύτερους βαθμούς άσκησης πολιτικής ενώ κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να πάρει θέση, διότι -όπως σημείωσε- «ο κ. Στουρνάρας μίλαγε για προληπτική γραμμή στήριξης».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι στο μέλλον υπάρχει το ενδεχόμενο διεκδίκησης για μείωση του πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε μικρότερα πλεονάσματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Υπάρχουν κάποιοι που πολιτεύονται με οικονομικό πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως εξωτερικούς καταναγκασμούς και τώρα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους» σημείωσε ο Ν. Παππάς.

Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει ρητά στη συμφωνία ότι η γλώσσα τους ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος τούς έχει χαρακτηρίσει μακεδόνες σλαβικής προέλευσης, κάτι το οποίο ήταν και η πάγια θέση της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Προσέθεσε ότι για χρόνια η Ελλάδα είχε φοβική εξωτερική πολιτική την οποία ούτε οι ηγεσίες της πίστευαν, και υπογράμμισε ότι έχουν κλείσει τα ζητήματα αλυτρωτισμού.

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο» επεσήμανε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, σημειώνοντας ότι κάποιοι υποκριτές θα έπρεπε να βγουν πρώτοι και να πουν την αλήθεια στον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια. «Αν νομίζουν ότι κάνουν επένδυση στο πολιτικό τους μέλλον θα διαψευσθούν. Η χώρα είχε γραμμή Βουκουρεστίου και με αυτή κέρδισε. Η Ελλάδα είχε πάγια πολιτική θέση και κάποιους πολιτικάντηδες οι οποίοι το 1990 έκαναν πολιτική καριέρα» τόνισε ο Ν. Παππάς, ζητώντας την αρμόζουσα σοβαρότητα για έναν τόσο ευαίσθητο ζήτημα.