Κόσμος
Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 16:32

Γαλλία: Το Παρίσι προτείνει να «ευρωποιήσει» την υποδοχή, το άσυλο και τις απελάσεις μεταναστών

Να «ευρωποιηθεί» η διαχείριση των μεταναστών όσον αφορά την υποδοχή, την εξέταση των φακέλων ή την «επαναπροώθησή» τους στη χώρα προέλευσης θέλει να προτείνει αύριο στους ευρωπαίους εταίρους της η Γαλλία, σε συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο. Στη διάρκεια μίνι συνόδου κορυφής που θα γίνει αύριο, πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ίδια γραμμή με την καγκελάριο Μέρκελ, προωθεί αυτή την προσέγγιση «συνεργασίας», σε αντιδιαστολή με εκείνη των χωρών της «ομάδας του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία).

Να «ευρωποιηθεί» η διαχείριση των μεταναστών όσον αφορά την υποδοχή, την εξέταση των φακέλων ή την «επαναπροώθησή» τους στη χώρα προέλευσης θέλει να προτείνει αύριο στους ευρωπαίους εταίρους της η Γαλλία, σε συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια μιας μίνι συνόδου κορυφής που θα γίνει αύριο, Κυριακή, πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ίδια γραμμή με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προωθεί αυτή την προσέγγιση «συνεργασίας», σε αντιδιαστολή με εκείνη των χωρών της «ομάδας του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία).

Ελπίζει ότι θα έχει τη στήριξη του νέου ισπανού πρωθυπουργού, του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο υποδέχεται σήμερα. «Η νέα ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να δουμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Ισπανία στο ζήτημα των προσφύγων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Ωστόσο, οι τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα μποϊκοτάρουν την αυριανή μίνι σύνοδο κορυφής, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο τέλος Ιουνίου μια ευρωπαϊκή συναίνεση.

Η Άγκελα Μέρκελ έχει ήδη προειδοποιήσει πως δε θα συναφθεί συμφωνία στα τέλη Ιουνίου και το Παρίσι θεωρεί ότι η επίτευξή της θα είναι «δύσκολη».

Στην ουσία, η γαλλική θέση είναι να μη χορηγείται άσυλο, παρά μόνο στους μετανάστες που διώκονται και να απελαύνονται οι οικονομικοί μετανάστες.

Όμως το Παρίσι θέλει αυτή η πολιτική να είναι ευρωπαϊκή, αρνούμενο τον μονομερή έλεγχο στα σύνορα που προωθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Το Παρίσι επαναλαμβάνει τη θέση του: προστασία των ακτών από την υπηρεσία Frontex, ενισχυμένη στους 10.000 άνδρες από 1.500 που είναι σήμερα, ευρωπαϊκό γραφείο που θα συγκεντρώνει τα αιτήματα ασύλου, κατανομή στην Ευρώπη αυτών που λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα κι ευρωπαϊκή διαχείριση των απελάσεων, με διαπραγμάτευση με τις χώρες αναχώρησης.

Για τη γαλλική προεδρία, μια καλή λύση θα ήταν να εγκατασταθούν κέντρα εξέτασης των φακέλων στο αφρικανικό έδαφος, τα οποία θα επιλέγουν τους υποψηφίους που μπορούν να λάβουν άσυλο και θα αποτρέπουν τους άλλους.

Όσο για τα «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην Αφρική για να εξατάζουν τα αιτήματα ασύλου, το Παρίσι εκτιμά πως «δε θα ήταν συμβατά με το διεθνές δίκαιο».