Πολιτική
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 16:28

Παπανδρέου: Η Πολιτεία θα αξιολογεί χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο του πανεπιστημίου

Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη μη κρατική και τη δημόσια παιδεία, ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας την εκδήλωση «Νέα Γενιά και Αυτοδιοίκηση» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα», τόνισε. «Η ΝΔ θέλει από τη μία ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας παιδείας και από την άλλη ασυδοσία στο χώρο της ιδιωτικής, η οποία φέρνει και επιτροπεία, αφού τελικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αξιολογούνται και πιστοποιούνται όχι από το ελληνικό κράτος, αλλά από ξένα κράτη και πανεπιστήμια».

«Εμείς θέλουμε το αντίθετο. Τέλος στην ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα και κρατικό έλεγχο στην αξιολόγηση αυτών των φορέων, ώστε να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λύση η μη κρατική παιδεία, αλλά η αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου, ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που προωθεί η ΝΔ, παρατήρησε ότι μπορεί να συμπίπτουν σε κάποιες σημεία, στο άρθρο όμως 16 του Συντάγματος έχουν τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. «Είμαστε δυο δρόμοι που τέμνονται, αλλά που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση με στόχους την πλήρη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, τις τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες κάθε πανεπιστημίου με το κράτος μέσα από διάλογο, τη χρηματόδοτηση με άντληση των πόρων για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και στο 40% από το Δ'ΚΠΣ κ.α..

Το πανεπιστήμιο, διευκρίνισε, θα είναι ελεύθερο να καθορίζει με ποιο τρόπο θα επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες. Η Πολιτεία θα πιστοποιεί και θα αξιολογεί χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο του.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οσον αφορά την Τ.Α. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην αποκέντρωση, με λιγότερα υπουργεία, λιγότερες αρμοδιότητες στους υπουργούς, και ισχυρούς δήμους που θα μπορούν να αποφασίζουν -όπως είπε- για το σχολείο, τους γιατρούς, τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να πάψει η χώρα να είναι όμηρος της κεντρικής εξουσίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.