Η συμφωνία για το χρέος «ανταποκρίνεται στις θυσίες στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις αποφάσεις του Eurogroup, επεσήμανε ότι πλέον το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
Η συμφωνία για το χρέος «ανταποκρίνεται στις θυσίες στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι «πολύ πιο πανω από τις προσδοκίες των αγορών». Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις αποφάσεις του Eurogroup, επεσήμανε ότι πλέον το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία του Eurogroup.
Περιγράφοντας σημεία της, τόνισε πως, σε ό,τι αφορά το χρέος, προβλέπει 10ετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων του EFSF που έληγαν το 2023.
Όπως πρόσθεσε, δίνεται η δυνατότητα για στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας ύψους άνω των 24 δισ., ενώ αναφέρθηκε και στις επιστροφή κερδών 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, από ελληνικά ομόλογα.
Τόνισε επίσης ότι η 21η Ιουνίου μένει στην ιστορία ως μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων».
«Δεσμευόμαστε στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά είναι στην ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που θα εκλέγει ο λαός, να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή του να φορέσει γραβάτα εφόσον υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ανέφερε πως «τα στοιχήματα πρέπει να τηρούνται» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να βρει πουκάμισο.
Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Παυλόπουλο για τη συμβολή του στις προσπάθειες της χώρας.
Πρ. Παυλόπουλος: Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες
«Έκανα αυτό που θα έκανε o καθένας στη θέση μου» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στον Πρωθυπουργό που τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στις προσπάθειες της χώρας.
«Προς όσους έχουν διατυπώσει αμφιβολίες, ο ρυθμιστικός ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι στατικός, προσαρμόζεται κατά ανάγκη στις συγκυρίες. Και ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφέρθηκε παράλληλα στο δημοψήφισμα του 2015 τονίζοντας ότι «η απόφαση για την παραμονή στην ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» κάτι που – όπως σημείωσε - «αποδείχτηκε στην πορεία».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε σε δύο σημεία: Πρώτον, όπως σημείωσε, το Eurogroup είπε ότι η Eλλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια οικονομία ισχυρή που στηρίχθηκε στις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχει όμως και μια δεύτερη αναφορά, αυτή του προέδρου της Κομισιόν, που είναι μια δήλωση εξαιρετικά υπεύθυνη και συγκινησιακά φορτισμένη γιατί προέρχεται από έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και η οποία αποτίνει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές και την προσήλωσή του στην Ευρώπη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Αυτές οι θυσίες» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, αλλά και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγράμματος, όπως διαμορφώθηκε από εκείνους που τα διαμόρφωσαν».
naftemporiki.gr