Με μικρότερες ποινές, σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, έκλεισε στο Β΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό των πέντε γυναικών, πρώην υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας, που επί σειρά ετών χορηγούσαν παράνομα επιδόματα και παροχές, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα.Το δικαστήριο τούς επέβαλε ποινές κάθειρξης από 14 έως και 27 έτη (με εκτιτέα τα 25), ενώ μαζί τους καταδικάστηκε και ο σύζυγος μίας εξ αυτών, σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή. Σε πρώτο βαθμό, οι κατηγορούμενες είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 31-37 ετών.
Με μικρότερες ποινές σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση έκλεισε στο Β΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό των πέντε γυναικών, πρώην υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας, που επί σειρά ετών χορηγούσαν παράνομα επιδόματα και παροχές, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα.
Ειδικότερα, το δικαστήριο τούς επέβαλε ποινές κάθειρξης από 14 έως και 27 έτη (με εκτιτέα τα 25), ενώ μαζί τους καταδικάστηκε και ο σύζυγος μίας εξ αυτών, σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν για απάτη μέσω υπολογιστή, απλή συνέργειας σε πλαστογραφία και σε ψευδή βεβαίωση, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σε πρώτο βαθμό, οι κατηγορούμενες είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 31 έως και 37 ετών.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε και χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ επιδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, χρηματική ικανοποίηση 2 εκατ. ευρώ για τη ζημιά του ΙΚΑ. Διέταξε, επίσης, την απόδοση στον ασφαλιστικό φορέα όλων των δημευθέντων και κατασχεθέντων χρημάτων των καταδικασθέντων γυναικών. Το ΙΚΑ διεκδικεί από τις πέντε πρώην υπαλλήλους του συνολική αποζημίωση περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημιά που υπέστη, ενώ μέσω της αστικής δικαιοσύνης διεκδικεί περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη.
Οι εφέτες δικαστές αποφάσισαν να μετατρέψουν την κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία (πλημμέλημα) και αναγνώρισαν στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σε δύο από τις πρώην υπαλλήλους αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα και ακίνητα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2012. Αφορά σε παράνομα επιδόματα και παροχές που οι γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ στην Καλλιθέα χορηγούσαν, με το αζημίωτο, σε ασφαλισμένους του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά του ΙΚΑ από την παράνομη αυτή δράση των στελεχών του καταστήματος Καλλιθέας, επί σχεδόν εννέά χρόνια, αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.