Ξεκινούν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται στη Ρόδο κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.
Ξεκινούν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται στη Ρόδο κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.
Συνολικά 25 αντιπροσωπείες από κράτη της Νοτιοανατολικής/Ανατολικής Ευρώπης, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, Οργανισμοί συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία, θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διάσκεψης.
Οι κοινές προκλήσεις στην περιοχή θα αντιμετωπισθούν την πρώτη ημέρα της διάσκεψης με την αντίστοιχη θεματική ενότητα περί των κοινών προκλήσεων στην περιοχή ("Common challenges in our region"). Η σύρραξη στη Συρία, με τη συνεπακόλουθη έκρηξη στο μεταναστευτικό, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτεί η πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στον ευαίσθητο τούτο χώρο και οι προοπτικές για ειρήνευση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου.
Τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να συνθέσουν προτάσεις για μία θετική ατζέντα συνεργασίας. Με βάση τις κοινές αρχές του καθενός από τα κράτη στην περιοχή, θα αναζητηθούν τρόποι για τον μετριασμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των πηγών και αιτιών αστάθειας στην περιοχή, προς όφελος των λαών της, πάνω στην ιδέα ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η τρίτη ενότητα (3rd Session) θα εστιάσει σε μία ειδικότερη πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, την ψηφιακή οικονομία, την ψηφιακή μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς.
Η διάσκεψη επιπλέον θα αποτελέσει την ευκαιρία για να επιβεβαιωθούν και οι υφιστάμενες δομές συνεργασίας - όπως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνία- , καθώς και η σύσταση νέων σχημάτων σύμπραξης και συνεργειών.
Πηγή: ΑΜΠΕ