Πολιτική
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2006 15:45

«Αριστη και αποτελεσματική» η συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας

Αριστη, πλήρη και αποτελεσματική χαρακτήρισαν τη συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας μετά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών, συνολικής διάρκειας περίπου δύο ωρών, αρχισαν με κατ' ιδίαν συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Λιλλήκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου, Θεοδωρος Ρουσόπουλος και Χριστόδουλος Πασιαρδής, ενώ ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο χώρες.

Μετά το τέλος των συνομιλιών -που συνεχίστηκαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της Κύπρου και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας- ο κ. Καραμανλής είπε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Kαραμανλής: «Θετικό βήμα η συμφωνία κατά την επίσκεψη Γκαμπάρι»

«Εξετάσαμε σε βάθος τις διαγραφόμενες προοπτικές στο Κυπριακό μετά την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την έναρξη λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών, «θετικό βήμα, στο πλαίσιο της απόφασης Παπαδόπουλου - Αναν στο Παρίσι».

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση «για μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», με στόχο όπως είπε, την επίτευξη λύσης που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα που είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις εντός της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία «η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της με όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί και τα οποία καταγράφονται τόσο στο κείμενο του ενταξιακού πλαισίου όσο και στη Δήλωση που είχε υιοθετήσει η Ε.Ε. στις 21 Σεπτεμβρίου 2005». «Είναι δεδομένη η απόφασή μας να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Παπαδόπουλος: Εποικοδομητική η συνάντηση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση, χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, τον οποίο όπως είπε, ενημέρωσε διεξοδικά για τις συζητήσεις που έγιναν στην Κύπρο με τον κ. Γκαμπάρι.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή «αυτό το πρώτο θετικό βήμα που έγινε (με τα όσα συμφωνήθηκαν με τον αναπληρωτή γ.γ.) να ακολουθηθεί και από άλλα βήματα, με σκοπό την επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί προς την ίδια κατεύθυνση .

Βέτο

Ερωτηθείς εάν η Λευκωσία θα θέσει βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην περίπτωση που δεν προχωρήσει στην υλοποίηση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ο Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε κατ' αρχήν ότι «οι χειρισμοί οι οποίοι γίνονται έχουν κατ' αρχήν στόχο να μην υπάρξει κρίση». Οπως διευκρίνισε, «αυτή τη στιγμή δεν γεννάται θέμα βέτο, καθώς είμαστε εν αναμονή της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εισηγήσεων που θα περιλαμβάνει», για να σημειώσει ότι «η λήψη τέτοιων αποφάσεων δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων».

Για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε για μια ακόμη φοράμ, ότι η Τουρκία στη σύμβασή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυπριακή και αναμένει να δει τί θα περιλαμβάνει η εκθεση της Επιτροπής, ώστε ακολούθως να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Δεν είναι η στιγμή να κάνουμε προβλέψεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Aριστη η συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν κοινοί στόχοι ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «υπάρχει πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, σε βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα και όλα τα άλλα είναι μυθεύματα».

Τέλος, ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα αναβολής στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δύο διαφορετικά θέματα, υπενθυμίζοντας και πάλι την υποχρέωση της γείτονος να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Λάρνακα στις 18:45.